04 feb 2015 13:36

04 feb 2015 14:07

Foto: Lars-Ola Carlén

Dramatisk räddning av häst

Lyckligt slut efter intensivt räddningsarbete

Efter intensivt räddningsarbete kunde det 19-åriga varmblodet Billy räddas ur en damm på en gård söder om Hjo.

Vid halvelva-tiden i onsdags förmiddag gick larmet om att en häst gått ned sig i en damm på en gård på Borrbäckstorp, Solbacka, strax söder om Hjo. När räddningsmanskapet kom på plats hade hästen legat i det iskalla vattnet en tid.

Genast påbörjades ett intensivt räddningsarbete med sammanlagt tio personer och en traktor som på alla sätt försökte få upp den medtagna hästen ur den leriga isvaken.

Det var ett svårt arbete i den iskalla vinden, flera minusgrader och eländig terräng där manskapet jobbade mot klockan. Svårigheten var att få upp hästens bakdel från dammen. Efter en timme lyckades aktionen med att få upp hästen över kanten.

- Hästen var då mycket nedkyld, men hade bra cirkulation, säger räddningsledare Mikael Lundborg.

En veterinär var snabbt på plats och som aktivt deltog i räddningsarbetet och hade kontroll på hästens status. Vid tolvtiden kunde till slut varmblodet Billy ställa sig upp på benen för att ta sig in i stallvärmen.

- Det här var inget vanligt rutinuppdrag, men det känns väldigt bra att vi lyckades få upp honom ur det kalla vattnet på ett lyckosamt sätt.

Vid halvelva-tiden i onsdags förmiddag gick larmet om att en häst gått ned sig i en damm på en gård på Borrbäckstorp, Solbacka, strax söder om Hjo. När räddningsmanskapet kom på plats hade hästen legat i det iskalla vattnet en tid.

Genast påbörjades ett intensivt räddningsarbete med sammanlagt tio personer och en traktor som på alla sätt försökte få upp den medtagna hästen ur den leriga isvaken.

Det var ett svårt arbete i den iskalla vinden, flera minusgrader och eländig terräng där manskapet jobbade mot klockan. Svårigheten var att få upp hästens bakdel från dammen. Efter en timme lyckades aktionen med att få upp hästen över kanten.

- Hästen var då mycket nedkyld, men hade bra cirkulation, säger räddningsledare Mikael Lundborg.

En veterinär var snabbt på plats och som aktivt deltog i räddningsarbetet och hade kontroll på hästens status. Vid tolvtiden kunde till slut varmblodet Billy ställa sig upp på benen för att ta sig in i stallvärmen.

- Det här var inget vanligt rutinuppdrag, men det känns väldigt bra att vi lyckades få upp honom ur det kalla vattnet på ett lyckosamt sätt.

  • Marita Sjöquist