11 feb 2015 06:00

11 feb 2015 07:08

Jacob i Melodifestivalen

Till helgen hejar Skaraborg på sin musikstolthet

På lördag är det dags. Inför miljonpublik uppträder Neverstore med sitt bidrag i Melodifestivalen 2015. Frontfigur Jacob Widén lämnade i veckan Hjo för att börja förberedelserna inför deltävlingen i Malmö.

För ett par år sedan skickade Neverstore in sitt första bidrag, mest på skivbolagets initiativ. Då kom de inte med, genren av rock/pop/punk fylldes av andra. I år var första året som killarna själva kände att de på riktigt ville satsa på ett bidrag till tävlingen. I somras skrev Jacob text och musik tillsammans med John Gordon och Thomas G:son.

– Vi har tidigare sagt att det vore roligt att samarbeta med Thomas G:son eftersom vi är musiker från samma område, och ska man vara med i schlagersammanhang känns han som bästa tänkbara med alla sina bidrag genom åren, och även Eurovisionvinster. Även John Gordon har skrivit en låt som vann i Eurovision Song Contest 2010, säger Jacob.

Låten blev antagen och heter ”If I was God for one day.”

– Det är en dynamisk, bombastisk lite långsammare låt utan att för den delen tecknas som ballad. Men det hörs att det är en typisk Neverstore-låt, det kan jag lova, säger Jacob.

Fick hålla hemligt

När Jacob fick telefonsamtalet att deras låt kommit med i tävlingen, hade han nästan glömt bort att de skickat in den. Han satt vid ett fönsterbord på Vete & Råg när Neverstores skivbolag ringde och meddelade.

– Jag blev verkligen jätteglad, men samtidigt ställd och blev liksom sittande med massor av tankar. Det var mycket att ta in. Jag förstod att det skulle bli en stor apparat.

Han ringde direkt till sina bandmedlemmar Oscar Kempe och Erik Lantz, och berättade så klart för sin familj, men i övrigt var han tvungen att hålla beskedet hemligt i några veckor innan det offentliggjordes.

Trots att bandet tidigare gjort världsturnéer och vunnit MTV-pris säger Jacob att det här utan tvekan är det största de stått inför.

– Det är det verkligen. Det här är en arena som är så stor, oavsett vad man har för musikgenrer. Allt har förändrats mycket över tid. När jag var mindre satt jag alltid och såg på artisterna och orkestern och skrev bedömningarna av låtarna. Nu de senaste åren har jag inte följt det på alls samma sätt. Det har gått från ett fokus på musiken till en stor TV-produktion och show, vilket också är roligt, utbudet av musiker har breddats och allt och alla inryms nu i Melodifestivalen.

Återvänder hem

Vilka som blir Neverstores största hot inför lördagen har Jacob svårt att sia i.

– Jag har ju inte hört de andra bidragen än, men Magnus Carlsson är en riktig veteran och även han har en låt skriven av G:son. Även Mariette som jag personligen tycker är en duktig musiker känns stark. Sedan tror jag att Samir och Victor kommer gå vidare, även om de inte är musiker så har de sin speciella målgrupp som kommer att stötta dem.

Nu har Neverstore åkt ner till Malmö för att repetera. Under de tre minuter som varje bidrag får är det mycket som ska klaffa.

– Vi har vana att spela live, men i det här fallet finns den stora publiken hemma i TV-sofforna, så det är via kameran vi ska nå ut. Sedan är ju scenprogrammet väldigt mallat, så det är inte läge att börja ”free-styla” direkt, skrattar Jacob, som hoppas på stort stöd från Skaraborgsområdet.

Oavsett hur det stora äventyret går, dröjer det dock inte länge förrän Neverstore är tillbaka på hemmaplan igen. I mitten av mars påbörjar de sin vårturné och gör då den första spelningen i Skövde.

– Så klart. Vi återvänder alltid hem!

För ett par år sedan skickade Neverstore in sitt första bidrag, mest på skivbolagets initiativ. Då kom de inte med, genren av rock/pop/punk fylldes av andra. I år var första året som killarna själva kände att de på riktigt ville satsa på ett bidrag till tävlingen. I somras skrev Jacob text och musik tillsammans med John Gordon och Thomas G:son.

– Vi har tidigare sagt att det vore roligt att samarbeta med Thomas G:son eftersom vi är musiker från samma område, och ska man vara med i schlagersammanhang känns han som bästa tänkbara med alla sina bidrag genom åren, och även Eurovisionvinster. Även John Gordon har skrivit en låt som vann i Eurovision Song Contest 2010, säger Jacob.

Låten blev antagen och heter ”If I was God for one day.”

– Det är en dynamisk, bombastisk lite långsammare låt utan att för den delen tecknas som ballad. Men det hörs att det är en typisk Neverstore-låt, det kan jag lova, säger Jacob.

Fick hålla hemligt

När Jacob fick telefonsamtalet att deras låt kommit med i tävlingen, hade han nästan glömt bort att de skickat in den. Han satt vid ett fönsterbord på Vete & Råg när Neverstores skivbolag ringde och meddelade.

– Jag blev verkligen jätteglad, men samtidigt ställd och blev liksom sittande med massor av tankar. Det var mycket att ta in. Jag förstod att det skulle bli en stor apparat.

Han ringde direkt till sina bandmedlemmar Oscar Kempe och Erik Lantz, och berättade så klart för sin familj, men i övrigt var han tvungen att hålla beskedet hemligt i några veckor innan det offentliggjordes.

Trots att bandet tidigare gjort världsturnéer och vunnit MTV-pris säger Jacob att det här utan tvekan är det största de stått inför.

– Det är det verkligen. Det här är en arena som är så stor, oavsett vad man har för musikgenrer. Allt har förändrats mycket över tid. När jag var mindre satt jag alltid och såg på artisterna och orkestern och skrev bedömningarna av låtarna. Nu de senaste åren har jag inte följt det på alls samma sätt. Det har gått från ett fokus på musiken till en stor TV-produktion och show, vilket också är roligt, utbudet av musiker har breddats och allt och alla inryms nu i Melodifestivalen.

Återvänder hem

Vilka som blir Neverstores största hot inför lördagen har Jacob svårt att sia i.

– Jag har ju inte hört de andra bidragen än, men Magnus Carlsson är en riktig veteran och även han har en låt skriven av G:son. Även Mariette som jag personligen tycker är en duktig musiker känns stark. Sedan tror jag att Samir och Victor kommer gå vidare, även om de inte är musiker så har de sin speciella målgrupp som kommer att stötta dem.

Nu har Neverstore åkt ner till Malmö för att repetera. Under de tre minuter som varje bidrag får är det mycket som ska klaffa.

– Vi har vana att spela live, men i det här fallet finns den stora publiken hemma i TV-sofforna, så det är via kameran vi ska nå ut. Sedan är ju scenprogrammet väldigt mallat, så det är inte läge att börja ”free-styla” direkt, skrattar Jacob, som hoppas på stort stöd från Skaraborgsområdet.

Oavsett hur det stora äventyret går, dröjer det dock inte länge förrän Neverstore är tillbaka på hemmaplan igen. I mitten av mars påbörjar de sin vårturné och gör då den första spelningen i Skövde.

– Så klart. Vi återvänder alltid hem!