19 feb 2015 06:00

19 feb 2015 06:00

"Nu ville vi låta kvinnorna delge oss en bit av livet"

Pedagogien visar "Livsviktiga människor och drömmar"

Bilden av Afghanistan, hur är den? För de allra flesta är det kanske olika nyhetsbilder av krig, fattigdom och människor i skräck som dyker upp på näthinnan. Hjobon Kajsa Johansson som tidigare både bott och arbetat i Afghanistan under 2013 vill nu visa upp en helt annan bild av landet.

– Vanliga människor i deras vardag, bilder som vi normalt aldrig nås av, säger Kajsa, initiativtagare till vårutställningen på Kulturkvarteret.

Det blir fyra utställningar med fokus på Afghanistan under det gemensamma namnet ”Livsviktiga människor och drömmar”. Förutom Kajsa Johansson så är det fotografen Pieter Ten Hoopen som visar ett bildbaserat dokumentärreportage från Emergencysjukhuset i Kabul som gjordes 2012, journalist och nyhetsankare Lasse Bengtssons bilder utifrån sitt arbete i Svenska Afghanistankommittén (SAK) och från sin bok ”Afghanistan - en yttre och en inre resa”, och den sista utställningsdelen bygger på unga afghanska kvinnors fotografier från sin vardag i landet.

Utbildade kvinnor

– När jag arbetade för SAK utbildade vi 20 kvinnor i att skriva, fotografera och använda dator, för om vi mot förmodan har sett andra bilder än just medias nyhetsbilder från landet, så är det oftast män som fotograferat. Nu ville vi låta kvinnorna delge oss en bit av livet. Vad vi märkte var att de kunde komma väldigt nära personerna som de fotade, och att de också hade en tanke med varför de fotade motiven. Sådant som vi andra inte skulle kunna utläsa utan förklaring från dem, säger Kajsa.

Arbetade för SAK

De närmare 600 bilderna som kvinnorna tillsammans fotade gick igenom en urvalsprocess och visades sedan på universitetet i Kabul, och fick mycket uppskattning.

– Därefter tänkte jag att det vore fantastiskt att få ta några av deras vardagsbilder hit till oss i den här utställningen, säger Kajsa. Hon bodde i Kabul, Afghanistan under 2013 och arbetade med frågor kring demokrati, deltagande och föreningsliv. Hon fick idén om utställningen efter att ha varit på Hjo Filmstudios filmstafett med Asientema, där hon fick berätta om sitt tidigare arbete i SAK, och tänkte då att fler både få bekanta sig med hennes bild, och andras bilder av landet.

– Det är så mycket fokus på katastrofskildringar, men för de allra flesta pågår livet som vanligt, och det finns så mycket att ta fasta på som är vackert i deras vardagsmiljö, säger Kajsa.

Journalistbesök

Nu pågår förberedelserna för utställningen, som öppnar med vernissage på söndag och sedan pågår på Kulturkvarteret till sista lördagen i mars.

– Just nu känns det extra angeläget att få lyfta fram dessa bilder, kanske kan de ge en motvikt till den rädsla som nu finns i samhället, säger kultursamordnare Olle Widén, och upplyser också att Lasse Bengtsson kommer att gästa Hjo i mars månad med en föreläsning om sitt arbete i Afghanistan.

Det blir fyra utställningar med fokus på Afghanistan under det gemensamma namnet ”Livsviktiga människor och drömmar”. Förutom Kajsa Johansson så är det fotografen Pieter Ten Hoopen som visar ett bildbaserat dokumentärreportage från Emergencysjukhuset i Kabul som gjordes 2012, journalist och nyhetsankare Lasse Bengtssons bilder utifrån sitt arbete i Svenska Afghanistankommittén (SAK) och från sin bok ”Afghanistan - en yttre och en inre resa”, och den sista utställningsdelen bygger på unga afghanska kvinnors fotografier från sin vardag i landet.

Utbildade kvinnor

– När jag arbetade för SAK utbildade vi 20 kvinnor i att skriva, fotografera och använda dator, för om vi mot förmodan har sett andra bilder än just medias nyhetsbilder från landet, så är det oftast män som fotograferat. Nu ville vi låta kvinnorna delge oss en bit av livet. Vad vi märkte var att de kunde komma väldigt nära personerna som de fotade, och att de också hade en tanke med varför de fotade motiven. Sådant som vi andra inte skulle kunna utläsa utan förklaring från dem, säger Kajsa.

Arbetade för SAK

De närmare 600 bilderna som kvinnorna tillsammans fotade gick igenom en urvalsprocess och visades sedan på universitetet i Kabul, och fick mycket uppskattning.

– Därefter tänkte jag att det vore fantastiskt att få ta några av deras vardagsbilder hit till oss i den här utställningen, säger Kajsa. Hon bodde i Kabul, Afghanistan under 2013 och arbetade med frågor kring demokrati, deltagande och föreningsliv. Hon fick idén om utställningen efter att ha varit på Hjo Filmstudios filmstafett med Asientema, där hon fick berätta om sitt tidigare arbete i SAK, och tänkte då att fler både få bekanta sig med hennes bild, och andras bilder av landet.

– Det är så mycket fokus på katastrofskildringar, men för de allra flesta pågår livet som vanligt, och det finns så mycket att ta fasta på som är vackert i deras vardagsmiljö, säger Kajsa.

Journalistbesök

Nu pågår förberedelserna för utställningen, som öppnar med vernissage på söndag och sedan pågår på Kulturkvarteret till sista lördagen i mars.

– Just nu känns det extra angeläget att få lyfta fram dessa bilder, kanske kan de ge en motvikt till den rädsla som nu finns i samhället, säger kultursamordnare Olle Widén, och upplyser också att Lasse Bengtsson kommer att gästa Hjo i mars månad med en föreläsning om sitt arbete i Afghanistan.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.