27 apr 2015 06:00

27 apr 2015 06:00

Miljöpartiet vill förenkla för barnen

Miljöpartiet vill att det dagligen ska serveras ett vegetariskt alternativ i skolmaten. I dag krävs ett intyg från båda föräldrarna för att få vegetariskt på tallriken och har man väl valt är det enbart vegetarisk mat som erbjuds.

– Vi vill göra det enklare för barnen i skolan att välja vegetarisk mat. För många är det inte ett antingen eller, utan både och, skriver Jonna Jarlemark Kraft, Petra Jarlemark och Anna-Karin Fredriksson i en motion till kommunfullmäktige.

Alternativ rätt

Det serveras redan i dag en alternativrätt till alla. Om det alltid finns ett vegetariskt alternativ är det lättare att välja dag för dag och genom att erbjuda spännande och god vegetarisk mat får även de mer ovana möjlighet att prova på.

– Det finns skolor i närliggande kommuner som erbjuder detta och där fungerar det bra, intygar de tre miljöpartisterna.

Mer ekologiskt

Dessutom kan det leda till att andelen kött minskas totalt, vilket är bra för miljön. Att producera kött medför nämligen, enligt miljöpartisterna, slöseri med energi och övergödning av mark. hög köttkonsumtion ger också ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Istället ser de en möjlighet att föra över en del av kostnaden för kött till att öka andelen ekologiska livsmedel i Hjo kommun.

– Vi tycker det är dags för Hjo att spänna bågen när det gäller andelen ekologiska och lokalt producerade livsmedel, skriver MP-representanterna.

– Vi vill göra det enklare för barnen i skolan att välja vegetarisk mat. För många är det inte ett antingen eller, utan både och, skriver Jonna Jarlemark Kraft, Petra Jarlemark och Anna-Karin Fredriksson i en motion till kommunfullmäktige.

Alternativ rätt

Det serveras redan i dag en alternativrätt till alla. Om det alltid finns ett vegetariskt alternativ är det lättare att välja dag för dag och genom att erbjuda spännande och god vegetarisk mat får även de mer ovana möjlighet att prova på.

– Det finns skolor i närliggande kommuner som erbjuder detta och där fungerar det bra, intygar de tre miljöpartisterna.

Mer ekologiskt

Dessutom kan det leda till att andelen kött minskas totalt, vilket är bra för miljön. Att producera kött medför nämligen, enligt miljöpartisterna, slöseri med energi och övergödning av mark. hög köttkonsumtion ger också ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Istället ser de en möjlighet att föra över en del av kostnaden för kött till att öka andelen ekologiska livsmedel i Hjo kommun.

– Vi tycker det är dags för Hjo att spänna bågen när det gäller andelen ekologiska och lokalt producerade livsmedel, skriver MP-representanterna.