08 aug 2016 10:54

08 aug 2016 10:54

Tjeckiska mc-veteraner gästade hamnen i Hjo

SVERIGERESA: Efter 315 mil genom Sverige

Sju riktiga veteranmotorcyklar rullade in i Hjo hamn på sin resa genom Sverige. Medlemmar i den tjeckiska Motorveteranklubben Ogar hade då kört norrut till polcirkeln och var på väg söderut till slutmålet i Falköping. När de kom till Hjo hade de lagt 315 mil bakom sig på de svenska vägarna under två veckor.

Snabbt drog de sju ekipagen till sig uppmärksamheten när de puttrade in i hamnområdet. Motorcyklarna av det tjeckiska märket Ogar från åren 1936–1949 är en ovanlig syn och med tanke på deras färdväg till Hjo blev prestationen än mer anmärkningsvärd.

– Vi har åkt genom Sverige till Gällivare och är nu på väg till vårt slutmål i Falköping, berättar Niklas Darius, vars kusin Tomáš Rokos från Prag, har planerat resan under ett års tid.

80-årig tidningsartikel

Idén till resan fick medlemmarna i Ogarklubben av en 80 år gammal tidningsartikel som visade hur en mc-åkare tagit sig hela vägen till polcirkeln på en Ogar. Nu var det dags att göra om bedriften och starten för resan började den 23 juli i Falköping.

Ogar var på sin tid det tredje största mc-märket i Tjeckien och motorcyklarna tillverkades fram till 1950. Det var således riktiga veteraner som deltog i resan genom Sverige.

– Den äldsta är från 1936 och det har blivit en del stopp för mindre reparationer på vägen, berättar Niklas Darius.

Resan har tagit dem två veckor och är en upplevelse för livet.

– Motorcyklarna har kört i 60–70 kilometer genom Sverige, men trafikanterna har visat tålamod och vi har fått uppleva fin natur, hunnit med att plocka svamp, passerat renhjordar, badat, besökt loppisar och haft roligt på vägen. Resan gjordes ju mest för skoj skull, berättar Niklas, som kört servicebilen och agerat tolk för de tjeckiska mc-veteranerna under deras resa genom Sverige.

Snabbt drog de sju ekipagen till sig uppmärksamheten när de puttrade in i hamnområdet. Motorcyklarna av det tjeckiska märket Ogar från åren 1936–1949 är en ovanlig syn och med tanke på deras färdväg till Hjo blev prestationen än mer anmärkningsvärd.

– Vi har åkt genom Sverige till Gällivare och är nu på väg till vårt slutmål i Falköping, berättar Niklas Darius, vars kusin Tomáš Rokos från Prag, har planerat resan under ett års tid.

80-årig tidningsartikel

Idén till resan fick medlemmarna i Ogarklubben av en 80 år gammal tidningsartikel som visade hur en mc-åkare tagit sig hela vägen till polcirkeln på en Ogar. Nu var det dags att göra om bedriften och starten för resan började den 23 juli i Falköping.

Ogar var på sin tid det tredje största mc-märket i Tjeckien och motorcyklarna tillverkades fram till 1950. Det var således riktiga veteraner som deltog i resan genom Sverige.

– Den äldsta är från 1936 och det har blivit en del stopp för mindre reparationer på vägen, berättar Niklas Darius.

Resan har tagit dem två veckor och är en upplevelse för livet.

– Motorcyklarna har kört i 60–70 kilometer genom Sverige, men trafikanterna har visat tålamod och vi har fått uppleva fin natur, hunnit med att plocka svamp, passerat renhjordar, badat, besökt loppisar och haft roligt på vägen. Resan gjordes ju mest för skoj skull, berättar Niklas, som kört servicebilen och agerat tolk för de tjeckiska mc-veteranerna under deras resa genom Sverige.

  • Lars-Ola Carlén