16 aug 2016 16:46

16 aug 2016 16:46

Firade med öppen gård

AKTIVITET: Bland skrindor och stall på Almnäs

Almnäs födelse uppmärksammas varje år med öppen gård. I helgen firades dagen med allmän visning och familjeaktiviteter.

Under söndagen firade Almnäs sitt födelsedatum med allmän visning, utställningar och gårdsförsäljning. Enligt arrangörerna är evenemanget ett sätt att uppmärksamma områdets historia och ett tillfälle att locka gäster till gården.

– Det roligaste är när människor kommer hit och berättar att de haft förfäder som jobbat här och nu vill de komma hit och titta. I början av 1900- talet bodde det enormt mycket folk på gårdarna, menar Nicolas Berglund, delägare.

Nöjda besökare

I närheten av Gula magasinet stod familjen Silfverstrand och provsmakade ostar. Mamman i familjen, Marie- Louise berättade varför de brukar återkomma som gäster varje år.

– Det är som en utflykt, det finns en stor variation och det är en naturupplevelse. Vi planerar att åka traktorkärra och kanske häst med vagn. Kalvarna var en favorit bland barnen under förra året, förklarar hon.

Stort utbud

Under dagen visades bland annat fotoutställning, mjölkning och betessläpp. Höskrindan fraktade besökare mellan parkeringen och ladugården. Vid ostförsäljningen stod syskonen Oscar och Oliver Silfverstrand och tittade nyfiket in i hålet på en ostautomat byggd av trä.

– Jag fick en ost, det var roligt. Men nu ska jag gå till lekplatsen, utbrister Oscar och rusar vidare.

Under söndagen firade Almnäs sitt födelsedatum med allmän visning, utställningar och gårdsförsäljning. Enligt arrangörerna är evenemanget ett sätt att uppmärksamma områdets historia och ett tillfälle att locka gäster till gården.

– Det roligaste är när människor kommer hit och berättar att de haft förfäder som jobbat här och nu vill de komma hit och titta. I början av 1900- talet bodde det enormt mycket folk på gårdarna, menar Nicolas Berglund, delägare.

Nöjda besökare

I närheten av Gula magasinet stod familjen Silfverstrand och provsmakade ostar. Mamman i familjen, Marie- Louise berättade varför de brukar återkomma som gäster varje år.

– Det är som en utflykt, det finns en stor variation och det är en naturupplevelse. Vi planerar att åka traktorkärra och kanske häst med vagn. Kalvarna var en favorit bland barnen under förra året, förklarar hon.

Stort utbud

Under dagen visades bland annat fotoutställning, mjölkning och betessläpp. Höskrindan fraktade besökare mellan parkeringen och ladugården. Vid ostförsäljningen stod syskonen Oscar och Oliver Silfverstrand och tittade nyfiket in i hålet på en ostautomat byggd av trä.

– Jag fick en ost, det var roligt. Men nu ska jag gå till lekplatsen, utbrister Oscar och rusar vidare.

  • Frans Nilsson