20 jun 2017 17:01

20 jun 2017 17:01

40 kor dog i krocken med brandbilen och personbil

SKÖVDE: Kor påkörda på väg 195

Det var på kvällen den 9 oktober förra året som den tragiska händelsen utspelade sig på väg 195 söder om Hjo. Olyckstillbudet började med att en personbil körde på en lösgående ko på vägen.

Larmet gick vid 22.40 att en personbil krockat med en ko på väg 195 vid Lidängen söder om Hjo. Kon landade på bilen, dessbättre klarade sig föraren utan allvarliga skador. Värre gick det när räddningstjänsten från Hjo ryckte ut till den olyckan.

Cirka en kilometer närmare Hjo, räknat från olycksplatsen med personbilen, mötte brandbilen resten av koflocken i mörkret på vägen.

Kollisionen var ett faktum och totalt dog 40 kor i krocken, de flesta dog direkt vid kollisionen men några fick avlivas senare. Kossorna som dog i krocken var på rymmen från en hage vid gården Almnäs bruk.

– Det är ett avslutat ärende och polisen lade ner utredningen, det betraktades som en ren olycka, berättar Rickard Johansson, förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg. Det hände under framryckning till singelolyckan mellan personbilen och kon, och det var mörkt och dålig sikt och korna var mitt på vägen, säger han.

Vid krocken blev brandbilen fullständigt demolerad, en brandman skadades lindrigt i ett ben och fördes till sjukhus. Senare under hösten höll man återkopplingssamtal mellan personalen på lantbruket och personalen från räddningstjänsten.

– Det ska absolut i falla någon skugga över räddningstjänstens personal, säger Thomas Berglund, vd för Almnäs bruk. Korna har blivit skrämda på något sätt och sprungit rakt genom elstängslet och ut på vägen. Efter den första singelolyckan har de rört sig mot Hjo i mörkret, och det är omständigheter som ingen kan råda över, säger han.

Larmet gick vid 22.40 att en personbil krockat med en ko på väg 195 vid Lidängen söder om Hjo. Kon landade på bilen, dessbättre klarade sig föraren utan allvarliga skador. Värre gick det när räddningstjänsten från Hjo ryckte ut till den olyckan.

Cirka en kilometer närmare Hjo, räknat från olycksplatsen med personbilen, mötte brandbilen resten av koflocken i mörkret på vägen.

Kollisionen var ett faktum och totalt dog 40 kor i krocken, de flesta dog direkt vid kollisionen men några fick avlivas senare. Kossorna som dog i krocken var på rymmen från en hage vid gården Almnäs bruk.

– Det är ett avslutat ärende och polisen lade ner utredningen, det betraktades som en ren olycka, berättar Rickard Johansson, förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg. Det hände under framryckning till singelolyckan mellan personbilen och kon, och det var mörkt och dålig sikt och korna var mitt på vägen, säger han.

Vid krocken blev brandbilen fullständigt demolerad, en brandman skadades lindrigt i ett ben och fördes till sjukhus. Senare under hösten höll man återkopplingssamtal mellan personalen på lantbruket och personalen från räddningstjänsten.

– Det ska absolut i falla någon skugga över räddningstjänstens personal, säger Thomas Berglund, vd för Almnäs bruk. Korna har blivit skrämda på något sätt och sprungit rakt genom elstängslet och ut på vägen. Efter den första singelolyckan har de rört sig mot Hjo i mörkret, och det är omständigheter som ingen kan råda över, säger han.