06 apr 2018 09:21

06 apr 2018 09:21

Dyrt att bygga utan bygglov

HJO: "Panikbygge" kostar drygt 53 000 kronor i avgift

Efter att arrangemangen under midsommar och dragspelsstämman blåst och regnat bort flera år i rad ”panikbyggdes” en ny dansbana under tak med scen på campingen i somras. Då det saknades bygglov tvingas nu arrendatorn att betala 53 000 kronor i sanktionsavgift.

Byggnadsnämnden hade återigen en rad olovliga bygganden att ta ställning till vid sitt senaste sammanträde.

Denna gång var det tre ärenden varav det största rör byggandet av en 203 kvadratmeter stor dansbana under tak med tillhörande scen på campingen i Hjo. Dansbanan byggdes i somras i direkt anslutning till receptionsbyggnaden.

I mitten av augusti gjorde kommunen en tillsyn och kunde då konstatera att bygget skett utan bygglov och startbesked. Därför har nu nämnden utdömt en byggsanktionsavgift på 53 321 kronor.

I en skrivelse till nämnden förklarar arrendatorn att dansbanan ”panikbyggdes” för att rädda arrangemangen kring midsommarhelgen med levande musik och matservering, samt framträdanden och dans veckan innan dragspelsstämman.

”Trivseln blir större med tak över huvudet då våra gäster vill dansa. Alla flyr när det regnar. På stämman flyr alla gäster ifrån oss då instrumenten inte tål väta. Vi byggde dansbanan i panik för att midsommarhelgen och veckan före dragspelsstämman hade totalförstörts med regn och blåst flera år i rad”, förklarar arrendatorn.

Vidare konstaterar arrendatorn att representanter för kommunen har besökt bygget vid två tillfällen och att man blev tillsagd att bygga ihop receptionen och dansbanan med ett gemensamt tak, varefter man köpte takstolar och förberedde för att bygga ihop byggnaderna.

Även kommunens ledande politiker och tjänsteman gästade campingen och fick veta om planerna:

”Dom såg inga som helst problem med dansbanan, tvärtom så såg dom detta projekt som något fantastiskt för gästerna och Hjo.”

Byggnadsnämndens ordförande Björn Bröne (L) kan bara konstatera att det har saknats bygglov och starbesked och då ska det enligt lagen utdömas en sanktionsavgift.

– Hade vi bara fått in en ansökan, så hade vi kunnat bevilja bygglov, även om det hade krävts ett extra sammanträde under sommaren, menar Björn Bröne.

Ytterligare två olovliga bygganden behandlades av nämnden. Det ena gäller för att installation av en eldstad påbörjats utan startbesked, där avgiften blir 2 225 kronor, det andra gäller ändring av fasaden på en villa som skett utan starbesked där avgiften halverades till 2 946 kronor.

Byggnadsnämnden hade återigen en rad olovliga bygganden att ta ställning till vid sitt senaste sammanträde.

Denna gång var det tre ärenden varav det största rör byggandet av en 203 kvadratmeter stor dansbana under tak med tillhörande scen på campingen i Hjo. Dansbanan byggdes i somras i direkt anslutning till receptionsbyggnaden.

I mitten av augusti gjorde kommunen en tillsyn och kunde då konstatera att bygget skett utan bygglov och startbesked. Därför har nu nämnden utdömt en byggsanktionsavgift på 53 321 kronor.

I en skrivelse till nämnden förklarar arrendatorn att dansbanan ”panikbyggdes” för att rädda arrangemangen kring midsommarhelgen med levande musik och matservering, samt framträdanden och dans veckan innan dragspelsstämman.

”Trivseln blir större med tak över huvudet då våra gäster vill dansa. Alla flyr när det regnar. På stämman flyr alla gäster ifrån oss då instrumenten inte tål väta. Vi byggde dansbanan i panik för att midsommarhelgen och veckan före dragspelsstämman hade totalförstörts med regn och blåst flera år i rad”, förklarar arrendatorn.

Vidare konstaterar arrendatorn att representanter för kommunen har besökt bygget vid två tillfällen och att man blev tillsagd att bygga ihop receptionen och dansbanan med ett gemensamt tak, varefter man köpte takstolar och förberedde för att bygga ihop byggnaderna.

Även kommunens ledande politiker och tjänsteman gästade campingen och fick veta om planerna:

”Dom såg inga som helst problem med dansbanan, tvärtom så såg dom detta projekt som något fantastiskt för gästerna och Hjo.”

Byggnadsnämndens ordförande Björn Bröne (L) kan bara konstatera att det har saknats bygglov och starbesked och då ska det enligt lagen utdömas en sanktionsavgift.

– Hade vi bara fått in en ansökan, så hade vi kunnat bevilja bygglov, även om det hade krävts ett extra sammanträde under sommaren, menar Björn Bröne.

Ytterligare två olovliga bygganden behandlades av nämnden. Det ena gäller för att installation av en eldstad påbörjats utan startbesked, där avgiften blir 2 225 kronor, det andra gäller ändring av fasaden på en villa som skett utan starbesked där avgiften halverades till 2 946 kronor.

  • Lars-Ola Carlén