19 nov 2013 10:31

23 jan 2015 15:34

Karlsborgstjej kan bli Göteborgs lucia

Ida Klingvall är en av kandidaterna

I år är det rösten som räknas och Ida Klingvall från Karlsborg är en av ”munnarna” till Göteborgs lucia

Göteborgs lucia har i år ett helt nytt upplägg. I stället för att rösta på ett sött ansikte är det sångrösten som är i fokus. Det enda som visas av de sju luciakandidaterna är deras mun och via hemsidan går det att lyssna på deras röst. En av årets kandidater är Ida Klingvall från Karlsborg.

– Man kan inte se vilka vi är förrän vi uppträder. Lucia har tyvärr blivit förknippat med ett vackert utseende så jag tycker att det här är jättebra. Det är spännande med ett nytt tänk och det har ingen värdering utifrån hur någon ser ut. Nu är det bara rösten som räknas vilket jag tycker är självklart, säger Ida på telefon från Göteborg dit hon flyttade i september.

Mun och röst

Ida har tidigare bland annat medverkat i olika teateruppsättningar och i somras släppte hon en skiva.

– När jag flyttade till Göteborg kände jag att jag ville göra något för att hålla i gång rösten. Jag frågade runt bland kompisar och då var det någon som tipsade om Göteborgs lucia.

Hon skickade in en bild på sin mun och spelade in en vers av luciasången på hemsidan. Hon blev kallad till en audition där slutligen sju luciakandidater utsågs.

– Vem som helst kunde söka oavsett ålder, tjej eller kille men vi blev sju tjejer ändå tillslut.

Mycket repetitioner

Att hålla i gång rösten får hon verkligen göra som luciakandidat. Sedan september repeterar de fyra gånger i veckan, tre timmar varje gång. Den 18 november inleder de sina framträdande som kommer att pågå fram till den 19 december. Innan kröningen som sker på Götaplatsen den 6 december är det ett gäng tärnor som underhåller på äldreboenden, företag och ger kyrkokonserter.

Digital kör

Pengarna som de samlar in går till Göteborgs Räddningsmissions arbete mot hemlöshet. De som vill kan själva sjunga in en vers på en luciasång via hemsidan och ingår sen i den digitala kören som spelas upp i samband med kröningen. För varje inspelning skänks fem kronor till förmån för de hemlösa av bostadsbolaget Wallenstam. Röstningen pågår till ett par timmar innan kröningen.

Göteborgs lucia har i år ett helt nytt upplägg. I stället för att rösta på ett sött ansikte är det sångrösten som är i fokus. Det enda som visas av de sju luciakandidaterna är deras mun och via hemsidan går det att lyssna på deras röst. En av årets kandidater är Ida Klingvall från Karlsborg.

– Man kan inte se vilka vi är förrän vi uppträder. Lucia har tyvärr blivit förknippat med ett vackert utseende så jag tycker att det här är jättebra. Det är spännande med ett nytt tänk och det har ingen värdering utifrån hur någon ser ut. Nu är det bara rösten som räknas vilket jag tycker är självklart, säger Ida på telefon från Göteborg dit hon flyttade i september.

Mun och röst

Ida har tidigare bland annat medverkat i olika teateruppsättningar och i somras släppte hon en skiva.

– När jag flyttade till Göteborg kände jag att jag ville göra något för att hålla i gång rösten. Jag frågade runt bland kompisar och då var det någon som tipsade om Göteborgs lucia.

Hon skickade in en bild på sin mun och spelade in en vers av luciasången på hemsidan. Hon blev kallad till en audition där slutligen sju luciakandidater utsågs.

– Vem som helst kunde söka oavsett ålder, tjej eller kille men vi blev sju tjejer ändå tillslut.

Mycket repetitioner

Att hålla i gång rösten får hon verkligen göra som luciakandidat. Sedan september repeterar de fyra gånger i veckan, tre timmar varje gång. Den 18 november inleder de sina framträdande som kommer att pågå fram till den 19 december. Innan kröningen som sker på Götaplatsen den 6 december är det ett gäng tärnor som underhåller på äldreboenden, företag och ger kyrkokonserter.

Digital kör

Pengarna som de samlar in går till Göteborgs Räddningsmissions arbete mot hemlöshet. De som vill kan själva sjunga in en vers på en luciasång via hemsidan och ingår sen i den digitala kören som spelas upp i samband med kröningen. För varje inspelning skänks fem kronor till förmån för de hemlösa av bostadsbolaget Wallenstam. Röstningen pågår till ett par timmar innan kröningen.

  • Anneli Malm