30 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Ny rektor har anställts

Henrik Franzén är ny rektor på Carl Johanskolan. Öppenhet, delaktighet och samarbete med det lokala näringslivet är delar han tycker är viktiga i sitt nya arbete. Men först ska skolan bli mysigare.

Henrik Franzén kommer från Skövde men flyttade till Karlsborg under sin militärtjänstgöring på FJS.

– Det är en utbildning som jag tagit med mig och som gett mig så mycket drivkraft i resten av mitt arbetsliv.

Bytt yrkesbana

Han utbildade sig till yrkesofficer och mellan 1986 och fram till 1999 jobbade han som kapten inom flygvapnet, till större delen på F10 i Ängelholm och har tjänstgjort utomlands i forna Jugoslavien.

– 1999 blev vi erbjudna att yrkesväxla och jag kände att jag ville göra något annat. Jag hade reflekterat över vad jobbet gick ut på och kände ett motstånd mot att lära nya pojkar och flickor att kriga. Jag ville jobba med barn och ungdomar, jobba med framtiden.

Han utbildade sig vid Skolledarhögskolan i Örebro och började på en högstadieskola i Småland. Han har jobbat som rektor och gymnasiechef på flera skolor i Småland från förskola till gymnasiet. En utmaning i Karlsborg är vuxenutbildning och Svenska för invandrare, SFI, som är nya bitar för honom.

– Det är en positiv utmaning att ta emot och ta hand om en så stor grupp människor från andra länder med andra kompetenser och erfarenheter.

Tydlighet och påverkan

Tydlighet och struktur i arbetet på ett inbjudande sätt där eleverna får vara med och påverka tycker han är viktigt och att alla elever får det stöd och hjälp de behöver. Han vill även utveckla samarbetet med det lokala närings- och föreningslivet för att ge eleverna en bra plattform inför yrkeslivet och vilja flytta tillbaka efter utbildning på annan ort. Men även stimulera och fånga upp elever som visar tecken på entreprenörskap.

En annan del är skolmiljön som han ska ta tag i direkt.

– Jag har noterat att Carl Johanskolan har ett utvecklingsbehov för att få en mer inbjudande och mysig arbetsmiljö. Det handlar om att skapa sittplatser så inte eleverna behöver sitta på golvet i korridorerna och dekorera väggarna med elevarbeten bland annat.

Pendlar veckovis

Henrik bor i Vaggeryd och under veckorna hyr han ett rum på vandrarhemmet vid fästningen. I dagsläget har han inga planer på att flytta till Karlsborg då hans två av hans fyra barn bor växelvis hos honom.

Henrik Franzén kommer från Skövde men flyttade till Karlsborg under sin militärtjänstgöring på FJS.

– Det är en utbildning som jag tagit med mig och som gett mig så mycket drivkraft i resten av mitt arbetsliv.

Bytt yrkesbana

Han utbildade sig till yrkesofficer och mellan 1986 och fram till 1999 jobbade han som kapten inom flygvapnet, till större delen på F10 i Ängelholm och har tjänstgjort utomlands i forna Jugoslavien.

– 1999 blev vi erbjudna att yrkesväxla och jag kände att jag ville göra något annat. Jag hade reflekterat över vad jobbet gick ut på och kände ett motstånd mot att lära nya pojkar och flickor att kriga. Jag ville jobba med barn och ungdomar, jobba med framtiden.

Han utbildade sig vid Skolledarhögskolan i Örebro och började på en högstadieskola i Småland. Han har jobbat som rektor och gymnasiechef på flera skolor i Småland från förskola till gymnasiet. En utmaning i Karlsborg är vuxenutbildning och Svenska för invandrare, SFI, som är nya bitar för honom.

– Det är en positiv utmaning att ta emot och ta hand om en så stor grupp människor från andra länder med andra kompetenser och erfarenheter.

Tydlighet och påverkan

Tydlighet och struktur i arbetet på ett inbjudande sätt där eleverna får vara med och påverka tycker han är viktigt och att alla elever får det stöd och hjälp de behöver. Han vill även utveckla samarbetet med det lokala närings- och föreningslivet för att ge eleverna en bra plattform inför yrkeslivet och vilja flytta tillbaka efter utbildning på annan ort. Men även stimulera och fånga upp elever som visar tecken på entreprenörskap.

En annan del är skolmiljön som han ska ta tag i direkt.

– Jag har noterat att Carl Johanskolan har ett utvecklingsbehov för att få en mer inbjudande och mysig arbetsmiljö. Det handlar om att skapa sittplatser så inte eleverna behöver sitta på golvet i korridorerna och dekorera väggarna med elevarbeten bland annat.

Pendlar veckovis

Henrik bor i Vaggeryd och under veckorna hyr han ett rum på vandrarhemmet vid fästningen. I dagsläget har han inga planer på att flytta till Karlsborg då hans två av hans fyra barn bor växelvis hos honom.

  • Anneli Malm