17 feb 2014 14:03

23 jan 2015 15:39

Omtyckt sagosoppa med spik

Går det verkligen att koka soppa på en spik och hur många av skogens djur får plats i en Lovikkavante? Välkända lokala teaterprofilen Maj Britt Stenberg från ”Teater idag” spelade upp folksagor för sportlovslediga barn i Undenäs.

– Vi har gjort några barnföreställningar i Mölltorp och Forsvik tidigare, och de gamla folksagorna är härliga att jobba med, berättar Maj Britt som är en lokal kändis från bland annat Forsviks sommarteater och nu senast också teater på Källebacken. Avdelning barnteater står Maj Britt för i teatergruppen ”Teater idag” och med sig på scen har hon Jane Pettersson som står för musik och lite sång i föreställningen och regin sköter Tomas Kronqvist, med på ett hörn finns också Herta Berggren.

– Just nu planerar vi förstås också för sommarens teater på Källebacken, lite fars, vardagskomik och lättsamma historier från trakten kan det nog bli även i år.

Utökad föreställning

I Missionshuset bjuder Studieförbundet och Undenäs byalag in till både barnteater, smyckestillverkning och fikamys och det är dags att bänka sig för föreställningen som utökats för detta tillfälle. Först ska det kokas soppa på en spik och sedan är det dags för folksagan ”Vanten” där barnen får medverka genom att hjälpa skogens frusna djur att flytta in tillsammans i en stor härlig borttappad Lovikkavante.

Härlig soppa

Maj Britt får med sig en ung publik med föräldrar i alla vändningar i sagorna och slutklämmen då alla kan konstatera att det med lite hjälp går utmärkt att koka läcker soppa på en spik är populär.

– Jag skulle gärna vilja göra en föreställning med folksagan ”Guds lille narr” fortsätter Maj Britt, den är så fin. Närmaste engagemang nu är annars arrangemangen i ”Sköna maj” och berättarcafé, kanske i Stråhlestugan, som jag har ett gott öga till.

– Vi har gjort några barnföreställningar i Mölltorp och Forsvik tidigare, och de gamla folksagorna är härliga att jobba med, berättar Maj Britt som är en lokal kändis från bland annat Forsviks sommarteater och nu senast också teater på Källebacken. Avdelning barnteater står Maj Britt för i teatergruppen ”Teater idag” och med sig på scen har hon Jane Pettersson som står för musik och lite sång i föreställningen och regin sköter Tomas Kronqvist, med på ett hörn finns också Herta Berggren.

– Just nu planerar vi förstås också för sommarens teater på Källebacken, lite fars, vardagskomik och lättsamma historier från trakten kan det nog bli även i år.

Utökad föreställning

I Missionshuset bjuder Studieförbundet och Undenäs byalag in till både barnteater, smyckestillverkning och fikamys och det är dags att bänka sig för föreställningen som utökats för detta tillfälle. Först ska det kokas soppa på en spik och sedan är det dags för folksagan ”Vanten” där barnen får medverka genom att hjälpa skogens frusna djur att flytta in tillsammans i en stor härlig borttappad Lovikkavante.

Härlig soppa

Maj Britt får med sig en ung publik med föräldrar i alla vändningar i sagorna och slutklämmen då alla kan konstatera att det med lite hjälp går utmärkt att koka läcker soppa på en spik är populär.

– Jag skulle gärna vilja göra en föreställning med folksagan ”Guds lille narr” fortsätter Maj Britt, den är så fin. Närmaste engagemang nu är annars arrangemangen i ”Sköna maj” och berättarcafé, kanske i Stråhlestugan, som jag har ett gott öga till.

  • Ewa Renverth