19 feb 2014 06:00

23 jan 2015 15:39

Planering pågår för insats i Mali

Militär från K3 kan ingå i en underrättelsestyrka som skickas till Mali under FN-mandat. Frågan om att bistå med personal har ställts.

– Vi har fått en förfrågan om en eventuell möjlighet att skicka någon form av styrka till Mali men inga beslut är fattade, säger Michael Jiveborn som är ställföreträdande regementschef och pressansvarig på K3.

– Vi har pratat med Högkvarteret som bett oss titta på om vi kan göra det och det är där vi står nu. Vi har påbörjat en planering för en eventuell insats och tittar på när, hur och i vilken omfattning.

Spaningsuppdrag

Enligt uppgifter från Ekot kan det handla om en styrka på 200 män och att kärntruppen utgörs av soldater från K3. Svenskarna ska ägna sig åt signalspaning och spaning med obemannade flygplan. Hur många soldater från K3 det skulle röra sig om eller när i tid det skulle ske är enligt Jiveborn inte klart.

– Det är en stor apparat och en lång process. Hur många är beroende på hur många individer FN säger att de ersätter för och vad Sverige kommer överens med FN om. Men även vilket bidrag FN vill ha. Det har varit uppe på listan att det är en underrättelseenhet som FN efterfrågar och då är det 32:a underrättelsebataljonen för vår del, säger Jiveborn och tillägger:

– Jag tycker att det är positivt att K3:s förmåga efterfrågas och att de tycker det vi gör är professionellt då vi efterfrågas både nationellt som internationellt. Det är ett gott tecken för både förbanden och personalen.

Ekot uppger att det under tisdagen hölls en underrättelsenämnd på slottet då ledamöterna väntades diskutera frågan om en svensk FN-insats i Mali.

Redan i Mali

Sedan tidigare har K3 personal i Mali där det pågår en EU-insats som handlar om att utbilda de maliska soldaterna. En insats som påbörjades i mars 2013.

– Vi har personal där nere just nu. De som åkte ned först roterade hem i början på hösten och ett nytt gäng åkte ned. De kommer att återkomma i närtid för att ersättas av personal från I 19. Vi skulle bidra med träningsinsatser under högst ett år och det handlar sammanlagt om 20-25 personal.

– Vi har fått en förfrågan om en eventuell möjlighet att skicka någon form av styrka till Mali men inga beslut är fattade, säger Michael Jiveborn som är ställföreträdande regementschef och pressansvarig på K3.

– Vi har pratat med Högkvarteret som bett oss titta på om vi kan göra det och det är där vi står nu. Vi har påbörjat en planering för en eventuell insats och tittar på när, hur och i vilken omfattning.

Spaningsuppdrag

Enligt uppgifter från Ekot kan det handla om en styrka på 200 män och att kärntruppen utgörs av soldater från K3. Svenskarna ska ägna sig åt signalspaning och spaning med obemannade flygplan. Hur många soldater från K3 det skulle röra sig om eller när i tid det skulle ske är enligt Jiveborn inte klart.

– Det är en stor apparat och en lång process. Hur många är beroende på hur många individer FN säger att de ersätter för och vad Sverige kommer överens med FN om. Men även vilket bidrag FN vill ha. Det har varit uppe på listan att det är en underrättelseenhet som FN efterfrågar och då är det 32:a underrättelsebataljonen för vår del, säger Jiveborn och tillägger:

– Jag tycker att det är positivt att K3:s förmåga efterfrågas och att de tycker det vi gör är professionellt då vi efterfrågas både nationellt som internationellt. Det är ett gott tecken för både förbanden och personalen.

Ekot uppger att det under tisdagen hölls en underrättelsenämnd på slottet då ledamöterna väntades diskutera frågan om en svensk FN-insats i Mali.

Redan i Mali

Sedan tidigare har K3 personal i Mali där det pågår en EU-insats som handlar om att utbilda de maliska soldaterna. En insats som påbörjades i mars 2013.

– Vi har personal där nere just nu. De som åkte ned först roterade hem i början på hösten och ett nytt gäng åkte ned. De kommer att återkomma i närtid för att ersättas av personal från I 19. Vi skulle bidra med träningsinsatser under högst ett år och det handlar sammanlagt om 20-25 personal.

  • Anneli Malm