11 mar 2014 16:48

23 jan 2015 15:40

"Det här får aldrig upprepas"

Det blev en allt för tuff grundutbildning för rekryterna på K3. De plågades med för lite sömn, för lite mat, fick springa med stenar i byxfickorna och de blev sparkade. De skulle bli fullfjädrade soldater på tre månader.

– Det här får aldrig upprepas, vi är bättre än så, säger K3:s regementschef Dag Lidén.

Det var efter den grundläggande militärutbildningen, GMU, hösten 2013 som det kom ett anonymt mejl till en chef inom Försvarsmakten där det påtalades en rad missförhållanden som skett under utbildningen. Enligt mejlet som Expressen tagit del av skulle soldaterna endast fått sova 3-4 timmar per dygn, inte hinna äta, springa på asfalt och kullersten hela dagarna i ”90-kängor”. Soldater som hade glömt att stänga en benficka ska ha tvingats springa omkring med en stor sten i fickan med skador som följd och soldater som inte stod rätt i enskild ställning skulle ha blivit sparkade på benen bland annat. En utredning gjordes för att se vad som hänt.

– Allt som stod i mejlet kunde vi inte bevisa men det var tillräckligt mycket för att vi skulle vidta adekvata åtgärder. En del stämde andra delar var överdrifter. De fick mat men inte tillräckligt med tid att äta och de fick inte springa på kullersten hela dagen, men för mycket. Det här är olämpliga utbildningsmetoder och vi tar åt oss det.

Hur kunde det här ske?

– Det beror på en kombination av flera saker bland annat missriktad överambition men även selekterande utbildningsmetoder, att sålla agnarna från vetet, vilket är helt felaktigt. Man har trott eller tyckt att man under de först tre månaderna ska utbilda fullfjädrade soldater. Det här är anställda soldater som har flera år på sig. Det var även ett dåligt mottagande den första tiden och sen har enskilda individer visat ett bristande omdöme. Vi har Försvarsmaktens värdegrunder att leva efter och vi ska ha sunda, anpassade metoder och resurser som gör att det inte upprepas igen, säger Dag Lidén.

– Det här får aldrig upprepas, vi är bättre än så, säger K3:s regementschef Dag Lidén.

Det var efter den grundläggande militärutbildningen, GMU, hösten 2013 som det kom ett anonymt mejl till en chef inom Försvarsmakten där det påtalades en rad missförhållanden som skett under utbildningen. Enligt mejlet som Expressen tagit del av skulle soldaterna endast fått sova 3-4 timmar per dygn, inte hinna äta, springa på asfalt och kullersten hela dagarna i ”90-kängor”. Soldater som hade glömt att stänga en benficka ska ha tvingats springa omkring med en stor sten i fickan med skador som följd och soldater som inte stod rätt i enskild ställning skulle ha blivit sparkade på benen bland annat. En utredning gjordes för att se vad som hänt.

– Allt som stod i mejlet kunde vi inte bevisa men det var tillräckligt mycket för att vi skulle vidta adekvata åtgärder. En del stämde andra delar var överdrifter. De fick mat men inte tillräckligt med tid att äta och de fick inte springa på kullersten hela dagen, men för mycket. Det här är olämpliga utbildningsmetoder och vi tar åt oss det.

Hur kunde det här ske?

– Det beror på en kombination av flera saker bland annat missriktad överambition men även selekterande utbildningsmetoder, att sålla agnarna från vetet, vilket är helt felaktigt. Man har trott eller tyckt att man under de först tre månaderna ska utbilda fullfjädrade soldater. Det här är anställda soldater som har flera år på sig. Det var även ett dåligt mottagande den första tiden och sen har enskilda individer visat ett bristande omdöme. Vi har Försvarsmaktens värdegrunder att leva efter och vi ska ha sunda, anpassade metoder och resurser som gör att det inte upprepas igen, säger Dag Lidén.

  • Anneli Malm