05 maj 2014 06:00

23 jan 2015 15:43

83 kaksorter på bordet

I helgen sattes nytt rekord när 600 fikasugna gäster besökte årets kakkalas i Undenäsgården.
– Hembakat smakar bäst till kaffet, säger Christina Gustafsson från Karlsborg.

Det svenska kafferepet ska enligt traditionen innehålla minst sju olika sorters kakor på fatet. I lördags brädade 40 stycken seniora damer från Undenäsbygden etiketten med råge, när de dukade fram 83 sorters hembakta kakor inklusive socker- och glutenfria alternativ på bordet.

Koordinatorn, Margareta Nilsson hade tillsammans med servitörer och kökspersonal några intensiva timmar med att servera gästerna kaffe och kakor. Hon fick idén att starta ett kakkalas efter ett besök vid ett café i södra Skåne för några år sedan. Där fick besökaren fika obegränsat, för ett fast pris.

– Folk gillar att äta hembakt till kaffet och priset är relativt billigt. I år är det sjunde gången vi genomför kalaset och intresset ökar för varje år.

Redan tidigt på lördagsmorgonen började medlemmarna från bygdens lokala föreningar fylla på kakor i faten och koka kaffe.

– I ett fat fanns mördegskakor med russin, mer i folkmun kända som Annis Rular, receptet togs fram av jungfrun vid gården Carlslund, i mitten 1920-talet.

– Rular betyder på bygdemål, ojämnheter i vägen, därav liknelsen med russinet som stack upp ur kakan, berättar Inger Breman Larsson.

En annan klassiker var fatet med skurna nötkakor, bakade på ett recept som förr i tiden användes vid Englanders konditori, i Töreboda.

– I år har vi fotograferat alla kakor och dokumenterat recepten och idéerna är många hur materialet ska omhändertas för framtiden, avslöjar Malin Bring från Hembygdsföreningen.

Det svenska kafferepet ska enligt traditionen innehålla minst sju olika sorters kakor på fatet. I lördags brädade 40 stycken seniora damer från Undenäsbygden etiketten med råge, när de dukade fram 83 sorters hembakta kakor inklusive socker- och glutenfria alternativ på bordet.

Koordinatorn, Margareta Nilsson hade tillsammans med servitörer och kökspersonal några intensiva timmar med att servera gästerna kaffe och kakor. Hon fick idén att starta ett kakkalas efter ett besök vid ett café i södra Skåne för några år sedan. Där fick besökaren fika obegränsat, för ett fast pris.

– Folk gillar att äta hembakt till kaffet och priset är relativt billigt. I år är det sjunde gången vi genomför kalaset och intresset ökar för varje år.

Redan tidigt på lördagsmorgonen började medlemmarna från bygdens lokala föreningar fylla på kakor i faten och koka kaffe.

– I ett fat fanns mördegskakor med russin, mer i folkmun kända som Annis Rular, receptet togs fram av jungfrun vid gården Carlslund, i mitten 1920-talet.

– Rular betyder på bygdemål, ojämnheter i vägen, därav liknelsen med russinet som stack upp ur kakan, berättar Inger Breman Larsson.

En annan klassiker var fatet med skurna nötkakor, bakade på ett recept som förr i tiden användes vid Englanders konditori, i Töreboda.

– I år har vi fotograferat alla kakor och dokumenterat recepten och idéerna är många hur materialet ska omhändertas för framtiden, avslöjar Malin Bring från Hembygdsföreningen.

  • Henrik Beck-Friis