06 jun 2014 20:16

23 jan 2015 15:45

Foto: Inger Andersson Hultin

Feststämning i solskenet

Festligt värre var det i går när Karlsborg firade den svenska nationaldagen. På fästningen bjöds det på sång- och musikunderhållning, stipendieutdelningar, marknad, förevisningar och högtidstal.

Vädret visade sig från sin allra bästa sida, idel solsken. Uppskattningsvis 10 000 personer ställde kosan till den svenska reservhuvudstaden denna vackra försommardag. Samtidigt med nationaldagsfirandet anordnade regementet besöksdag med förevisningar av skilda slag, både på kyrkplan och utanför Östra vallen.

Vid 10-tiden marscherade drillflickor och trumkår från Falköping in genom Götiska porten och nationaldagsfirandet var därmed i full gång. Gatorna var kantade med marknadsstånd. Ett 70-tal knallar dukade upp sitt utbud av allt från ballonger och karameller till kläder och skor.

Musik och högtidstal

Fästningstorget var samlingspunkt för de olika programinslagen. Här bjöd bland andra Hemvärnets musikkår på konsert och Sjätte junikvartetten sjöng några somriga visor. För den hungrige fanns mattälten och glass och fikaförsäljningen gick för högtryck.

Regementets fanvakt paraderade och överste Dag Lidén höll högtidstal i vilket han bland annat betonade vikten av den symbios som råder mellan kommunen och regementet i Karlsborg.

Många delaktiga

På scenen vid torget skedde också utdelningen av Kultur- och fritidsnämndens stipendier, likaså Lions ungdomsledarstipendium. (Särskild artikel kommer i måndagens SLA.)

De blågula flaggorna vajade och nationalsången sjöngs. En mängd föreningar och organisationer var delaktiga i nationaldagsfirandet, så att det var möjligt att genomföra. Huvudarrangörer var Karlsborgs kommun, K3, Karlsborgs Turism AB och Statens Fastighetsverk.

Vädret visade sig från sin allra bästa sida, idel solsken. Uppskattningsvis 10 000 personer ställde kosan till den svenska reservhuvudstaden denna vackra försommardag. Samtidigt med nationaldagsfirandet anordnade regementet besöksdag med förevisningar av skilda slag, både på kyrkplan och utanför Östra vallen.

Vid 10-tiden marscherade drillflickor och trumkår från Falköping in genom Götiska porten och nationaldagsfirandet var därmed i full gång. Gatorna var kantade med marknadsstånd. Ett 70-tal knallar dukade upp sitt utbud av allt från ballonger och karameller till kläder och skor.

Musik och högtidstal

Fästningstorget var samlingspunkt för de olika programinslagen. Här bjöd bland andra Hemvärnets musikkår på konsert och Sjätte junikvartetten sjöng några somriga visor. För den hungrige fanns mattälten och glass och fikaförsäljningen gick för högtryck.

Regementets fanvakt paraderade och överste Dag Lidén höll högtidstal i vilket han bland annat betonade vikten av den symbios som råder mellan kommunen och regementet i Karlsborg.

Många delaktiga

På scenen vid torget skedde också utdelningen av Kultur- och fritidsnämndens stipendier, likaså Lions ungdomsledarstipendium. (Särskild artikel kommer i måndagens SLA.)

De blågula flaggorna vajade och nationalsången sjöngs. En mängd föreningar och organisationer var delaktiga i nationaldagsfirandet, så att det var möjligt att genomföra. Huvudarrangörer var Karlsborgs kommun, K3, Karlsborgs Turism AB och Statens Fastighetsverk.

  • Inger Andersson-Hultin