17 jun 2014 14:28

23 jan 2015 15:45

Vallskördetid

KARLSBORG/TIBRO: Årets första skörd

Så är det tid för årets första skörd i lantbruket, redan nu veckorna före midsommar är det tid att skörda vinterfoder till djuren.

Det är stor aktivitet med i dag stora maskiner som slår, krossar och rullar vinterfoder i stora plastbalar. Det gäller att i vara på alerten, för vallväxterna växer snabbt just nu. Efter första skördeomgången följer ytterligare en till två perioder för att skördemängden skall räcka under hela vintern och vårtiden.

Nutid och forntid

Nutid och forntid möts också i bland då en och annan höhässja siktas på landet. På bondesamhällets tid gick i stort sett juni och juli månader åt att samla in vallfodret och det var ett hårt jobb, med mycken svett och möda. Fortfarande finns dock en och annan entusiast, som gärna sätter upp några höhässjor, något som framkallar många minnen hos de som varit med när vallskörden var ett hantverk. Minnen med sol och varma somrar med hela familjen i arbete på fälten och kaffestunder i skuggan av en höhässja. Minnen som numera är nostalgi, men som man sjunger i Idas sommarvisa: Höet doftar gott, något som bara sker när sol och vind får höhässjorna att förvandla klöver till hö.

Det är stor aktivitet med i dag stora maskiner som slår, krossar och rullar vinterfoder i stora plastbalar. Det gäller att i vara på alerten, för vallväxterna växer snabbt just nu. Efter första skördeomgången följer ytterligare en till två perioder för att skördemängden skall räcka under hela vintern och vårtiden.

Nutid och forntid

Nutid och forntid möts också i bland då en och annan höhässja siktas på landet. På bondesamhällets tid gick i stort sett juni och juli månader åt att samla in vallfodret och det var ett hårt jobb, med mycken svett och möda. Fortfarande finns dock en och annan entusiast, som gärna sätter upp några höhässjor, något som framkallar många minnen hos de som varit med när vallskörden var ett hantverk. Minnen med sol och varma somrar med hela familjen i arbete på fälten och kaffestunder i skuggan av en höhässja. Minnen som numera är nostalgi, men som man sjunger i Idas sommarvisa: Höet doftar gott, något som bara sker när sol och vind får höhässjorna att förvandla klöver till hö.

  • Lennart Strömberg