09 jul 2014 14:25

23 jan 2015 15:46

Foto: Anneli Malm

Dirtbana byggd med gemensamma krafter

CYKEL: Bana klar för hopp och trix

Sommarlovet är räddat för alla cykelintresserade. Dirtbanan i Knektaskogen är klar med pumpknölar och hopp. En bana som har byggts med gemensamma krafter.

Under förra året påbörjades arbetet med cykelbanan i Knektaskogen. Föräldrar till cykelintresserade ungdomar tog kontakt med kommunen och fick tillgång till området. Föräldrar och barn hjälptes sedan åt, med bistånd från kommunen, att bygga banan.

– När jag flyttade till Falun avstannade arbetet och det är väl jag som har mest koll eftersom jag har kört i hela mitt liv, säger Lukas Skiöld som har rönt framgångar inom cykelsporten slopestyle och som under året har studerat vid cykelprogrammet på Hagströmska gymnasiet i Falun.

– Nu har vi rustat upp banan, grävt och byggt om. Thorbjörn Ingvarsson på kultur och fritid har hjälpt till att dra i trådarna som att få hit en grävmaskin och det är många föräldrar och barn som har hjälpt till. Det är kul att se att det finns ett så stort intresse, säger Lukas Skiöld.

Två banor

I skogen finns två olika slingor. En för nybörjarna med lite mindre pumpknölar och hopp och en för de mer avancerade med tre hopp i stegrande höjd.

– Vi är jättenöjda med vår Karlsborgsbana och det är jättekul att intresserade i alla åldrar kan komma hit och åka. När jag började hade vi ingenstans att cykla utan vi cyklade på gatorna tills vi blev bortkörda. Det är otroligt bra att vi nu har ett ställe att hålla till på och här kan vi gräva och göra vad vi vill.

Kompisen Gustav Ringkvist som cyklat mycket ihop med Lukas och en av alla som varit delaktiga i arbetet tillägger:

– Det finns ett stort intresse för det här och det är många som har åkt till betongparken i Tibro.

Kurs i cykling

Under denna och nästa vecka håller Lukas trick cykelskola för intresserade barn och ungdomar. En skola han bedriver som sommarlovsentreprenör.

– Jag vill inspirera andra och få ut dem som bara sitter framför datorn. De får lära sig grunderna och tekniken, de ska känna sig bekväma och ha koll på sin cykel för att sen kunna börja hoppa och trixa, säger Lukas som har runt 13 deltagare i trickskolan.

Dirtbanan i Knektaskogen är öppen för alla som vill cykla och prova på att trixa.

– Men det är hjälmtvång, poängterar Lukas.

Under förra året påbörjades arbetet med cykelbanan i Knektaskogen. Föräldrar till cykelintresserade ungdomar tog kontakt med kommunen och fick tillgång till området. Föräldrar och barn hjälptes sedan åt, med bistånd från kommunen, att bygga banan.

– När jag flyttade till Falun avstannade arbetet och det är väl jag som har mest koll eftersom jag har kört i hela mitt liv, säger Lukas Skiöld som har rönt framgångar inom cykelsporten slopestyle och som under året har studerat vid cykelprogrammet på Hagströmska gymnasiet i Falun.

– Nu har vi rustat upp banan, grävt och byggt om. Thorbjörn Ingvarsson på kultur och fritid har hjälpt till att dra i trådarna som att få hit en grävmaskin och det är många föräldrar och barn som har hjälpt till. Det är kul att se att det finns ett så stort intresse, säger Lukas Skiöld.

Två banor

I skogen finns två olika slingor. En för nybörjarna med lite mindre pumpknölar och hopp och en för de mer avancerade med tre hopp i stegrande höjd.

– Vi är jättenöjda med vår Karlsborgsbana och det är jättekul att intresserade i alla åldrar kan komma hit och åka. När jag började hade vi ingenstans att cykla utan vi cyklade på gatorna tills vi blev bortkörda. Det är otroligt bra att vi nu har ett ställe att hålla till på och här kan vi gräva och göra vad vi vill.

Kompisen Gustav Ringkvist som cyklat mycket ihop med Lukas och en av alla som varit delaktiga i arbetet tillägger:

– Det finns ett stort intresse för det här och det är många som har åkt till betongparken i Tibro.

Kurs i cykling

Under denna och nästa vecka håller Lukas trick cykelskola för intresserade barn och ungdomar. En skola han bedriver som sommarlovsentreprenör.

– Jag vill inspirera andra och få ut dem som bara sitter framför datorn. De får lära sig grunderna och tekniken, de ska känna sig bekväma och ha koll på sin cykel för att sen kunna börja hoppa och trixa, säger Lukas som har runt 13 deltagare i trickskolan.

Dirtbanan i Knektaskogen är öppen för alla som vill cykla och prova på att trixa.

– Men det är hjälmtvång, poängterar Lukas.

  • Anneli Malm