17 jul 2014 06:00

23 jan 2015 15:47

Wilma brinner för motorsport och folkrace

UNDENÄS: 16-åriga Wilma Kjellqvist tävlar mot killar i folkrace

16-åriga Wilma Kjellqvist kör just nu sin andra folkrace-säsong. Hon tävlar mot killar i Junior-klassen men ser inte att det skulle vara någon nackdel att hon är tjej.
– Killarna får mig att bli en tuffare förare, säger hon.

Pappa Örjan Kjellqvist har alltid haft ett brinnande intresse för motorsport. Folkrace ligger närmast hjärtat, och det är ett intresse som 16åriga Wilma Kjellqvist har ärvt av sin far.

– Jag älskar folkrace och har alltid varit med pappa ute på tävlingar och träningar när han har kört. Efter att jag fyllde 15 förra året så fick jag äntligen börja köra själv också, säger Wilma som tävlar för Carlsborgs MK och nu är inne på sin andra säsong som folkraceförare.

– Jag har även kört motocross, men det är alltid folkrace som har lockat mest, säger hon. Att skaffa en folkracebil vid 15 års ålder kan tyckas vara ett stort steg, då man fortfarande har ett år kvar innan man har möjlighet att övningsköra och på så sätt lära sig hur en bil fungerar.

– Givetvis var det svårt i början, men efter ett tag så satt tekniken och det kändes som att jag var menad för just det här, säger Wilma.

Tävlar mot killar

Fram till 18 års ålder tävlar Wilma i Junior-klassen.

– I Junior-klassen tävlar killar och tjejer tillsammans, där majoriteten består av killar. Många skulle säkert tveka, men jag ser inte något negativt med det, säger Wilma.

– Killarna kör ofta mer aggressivt och är inte rädda för att ta för sig på banan. Det hjälper mig att också bli en tuffare förare, och det tror jag att jag kommer ha fördel av när jag går till Dam-klassen om några år, säger hon.

Motalafestivalen väntar

Under den kommande helgen ska Wilma köra Motalafestivalen, en av de största folkracetävlingarna i Sverige.

– Förra året var jag där och tittade, men kände mig då för ny för att köra. I år känner jag mig redo, säger Wilma som hoppas att det åtminstone blir en finalplats.

– Det är riktigt tufft motstånd, men det är också det som gör det så roligt. Förhoppningsvis kommer jag göra ett bra kval och köra hem tillräckligt många poäng där för att ta mig vidare till finalen, säger hon.

Trots att Wilma kan vara en aggressiv förare när det krävs, så är det eftertänksamheten som är hennes största styrka.

– Många kör på och tänker inte så långt. Men det är viktigt att planera sin körning, och att kunna fullfölja heatet på det sättet som man tänkt, säger hon.

– Jag börjar känna av nerverna inför Motalafestivalen, men jag hoppas att det ska gå bra, säger Wilma.

Pappa Örjan Kjellqvist har alltid haft ett brinnande intresse för motorsport. Folkrace ligger närmast hjärtat, och det är ett intresse som 16åriga Wilma Kjellqvist har ärvt av sin far.

– Jag älskar folkrace och har alltid varit med pappa ute på tävlingar och träningar när han har kört. Efter att jag fyllde 15 förra året så fick jag äntligen börja köra själv också, säger Wilma som tävlar för Carlsborgs MK och nu är inne på sin andra säsong som folkraceförare.

– Jag har även kört motocross, men det är alltid folkrace som har lockat mest, säger hon. Att skaffa en folkracebil vid 15 års ålder kan tyckas vara ett stort steg, då man fortfarande har ett år kvar innan man har möjlighet att övningsköra och på så sätt lära sig hur en bil fungerar.

– Givetvis var det svårt i början, men efter ett tag så satt tekniken och det kändes som att jag var menad för just det här, säger Wilma.

Tävlar mot killar

Fram till 18 års ålder tävlar Wilma i Junior-klassen.

– I Junior-klassen tävlar killar och tjejer tillsammans, där majoriteten består av killar. Många skulle säkert tveka, men jag ser inte något negativt med det, säger Wilma.

– Killarna kör ofta mer aggressivt och är inte rädda för att ta för sig på banan. Det hjälper mig att också bli en tuffare förare, och det tror jag att jag kommer ha fördel av när jag går till Dam-klassen om några år, säger hon.

Motalafestivalen väntar

Under den kommande helgen ska Wilma köra Motalafestivalen, en av de största folkracetävlingarna i Sverige.

– Förra året var jag där och tittade, men kände mig då för ny för att köra. I år känner jag mig redo, säger Wilma som hoppas att det åtminstone blir en finalplats.

– Det är riktigt tufft motstånd, men det är också det som gör det så roligt. Förhoppningsvis kommer jag göra ett bra kval och köra hem tillräckligt många poäng där för att ta mig vidare till finalen, säger hon.

Trots att Wilma kan vara en aggressiv förare när det krävs, så är det eftertänksamheten som är hennes största styrka.

– Många kör på och tänker inte så långt. Men det är viktigt att planera sin körning, och att kunna fullfölja heatet på det sättet som man tänkt, säger hon.

– Jag börjar känna av nerverna inför Motalafestivalen, men jag hoppas att det ska gå bra, säger Wilma.

  • Erica Augustsson