29 jul 2014 17:10

23 jan 2015 15:47

Simmar 600 kilometer genom Sverige för rent vatten

För välgörande ändamål simmar Jonas Colting 600 kilomter genom Sverige. Efter att ha korsat Vättern anlände han under tisdagen till Karlsborg.

Den 6 juli påbörjade Jonas Colting en simtur som ska ta honom från Stockholm till Göteborg, där målet är att vara framme i Göteborg den 15:e augusti. Syftet med Sverigesimmet är att samla in pengar i förmån för WaterAid under sina 600 kilometer genom Sveriges vatten.

– För oss är det en självklarhet med friskt och rent vatten, men så är det inte överallt, säger Jonas.

Passerade Karlsborg

Med Vätterns 32 kilometer framför sig planerade Jonas för några dagar sedan att simma hela sträckan i en etapp.

– Om jag skulle ha lyckats med det så hade det krävts perfekta förhållanden med platt vatten och vinden i ryggen, vilket det inte var. I stället återgick jag då till det ordinarie etappschemat och tog mig över Vättern under två dagar, säger Jonas.

Under tisdagen anlände Jonas till Karlsborg efter drygt fyra timmar i vattnet. Han startade från ön Fjuk och simmade 17 kilometer över halva Vättern innan jag gick i mål på dagsetappen genom att ta sig upp på hamnkanten vid Idas Brygga i centrala Karlsborg.

– Jag visste att Vättern skulle bli tuff. Men det gick ändå bra, då vattnet är såpass fint. Varje delmål är en seger i sig. Speciellt den här, då det Vättern är bredare än vad man tror, säger Jonas som nu har tagit sig mer än halva sträckan på sin väg mot Göteborg.

– Det är ett fantastiskt projekt och en underbar sommarresa, men samtidigt en riktig kamp mot trötthet och inre demoner, säger Jonas som fokuserar på att ta en dag i taget.

Närmast väntar Göta Kanal mot Sjötorp och Vänern.

– Den här resan är en tuff utmaning, men samtidigt något väldigt unikt och något tidigare helt ogjort, säger Jonas.

Förmån för WaterAid

Pengarna som samlas in går oavkortat till WaterAid som arbetar för allas rätt till rent vatten.

– Förhoppningen är att vi ska samla in en krona per meter jag simmar. Lyckas det, så kommer WaterAid få 600 000 kronor genom det här projektet, säger Jonas.

Den 6 juli påbörjade Jonas Colting en simtur som ska ta honom från Stockholm till Göteborg, där målet är att vara framme i Göteborg den 15:e augusti. Syftet med Sverigesimmet är att samla in pengar i förmån för WaterAid under sina 600 kilometer genom Sveriges vatten.

– För oss är det en självklarhet med friskt och rent vatten, men så är det inte överallt, säger Jonas.

Passerade Karlsborg

Med Vätterns 32 kilometer framför sig planerade Jonas för några dagar sedan att simma hela sträckan i en etapp.

– Om jag skulle ha lyckats med det så hade det krävts perfekta förhållanden med platt vatten och vinden i ryggen, vilket det inte var. I stället återgick jag då till det ordinarie etappschemat och tog mig över Vättern under två dagar, säger Jonas.

Under tisdagen anlände Jonas till Karlsborg efter drygt fyra timmar i vattnet. Han startade från ön Fjuk och simmade 17 kilometer över halva Vättern innan jag gick i mål på dagsetappen genom att ta sig upp på hamnkanten vid Idas Brygga i centrala Karlsborg.

– Jag visste att Vättern skulle bli tuff. Men det gick ändå bra, då vattnet är såpass fint. Varje delmål är en seger i sig. Speciellt den här, då det Vättern är bredare än vad man tror, säger Jonas som nu har tagit sig mer än halva sträckan på sin väg mot Göteborg.

– Det är ett fantastiskt projekt och en underbar sommarresa, men samtidigt en riktig kamp mot trötthet och inre demoner, säger Jonas som fokuserar på att ta en dag i taget.

Närmast väntar Göta Kanal mot Sjötorp och Vänern.

– Den här resan är en tuff utmaning, men samtidigt något väldigt unikt och något tidigare helt ogjort, säger Jonas.

Förmån för WaterAid

Pengarna som samlas in går oavkortat till WaterAid som arbetar för allas rätt till rent vatten.

– Förhoppningen är att vi ska samla in en krona per meter jag simmar. Lyckas det, så kommer WaterAid få 600 000 kronor genom det här projektet, säger Jonas.

  • Erica Augustsson