31 jul 2014 06:00

23 jan 2015 15:47

Utökar marken och förnyar entréer, p-platser och toaletter

Tivedens nationalpark har över 100 000 besökare varje år, och är därmed en av de största i Sverige. Under ett pågående projekt som förväntas vara klart 2016 kommer parken att få förnyad logistik i form av bland annat nya entréer och parkeringsplatser.

I dag är Tivedens nationalpark ett välbesökt resemål för turister. Många svenskar tar sig ut till gammelskogen för att njuta av lugnet, men även långväga turister tar sig ut till parken, där majoriteten består av tyskar. I dag arbetar 12 guider i parken, där de alla har sina egna specificerade intresseområden.

– Sedan 2010 har vi testat olika former av guidade turer. Framförallt har man tidigare lagt fokus på att ta emot förbokade grupper, säger Cecilia Söderberg som är en av guiderna.

– I år har vi valt att även ha guidade turer som rullar kontinuerligt. Det spelar ingen roll ifall det är två stycken eller tjugo stycken som kommer. Det är upplevelsen som är viktigast, och inte antalet besökare, säger David Tverling, en av guiderna.

Ny logistik

Sedan parken invigdes 1983 är det inte mycket som har förändrats. Men just nu håller man på att förnya vissa delar som både kommer underlätta för besökarna och ge dem en starkare upplevelse i parken.

Den nuvarande huvudentrén kommer att rivas helt, och i stället har en arkitektfirma tagit fram ritningar på hur den nya kommer se ut. Även parkeringsplatserna och informationsområdet i anslutning till den nya entrén kommer att dig sig ett uppsving.

– I nuläget ser man inte naturen när man kommer fram till området. Det är främst det vi vill ändra på. Redan när man stiger ur bilen ska man känna sig omsluten av naturen på ett helt annat sätt än vad man gör just nu, säger David.

I anslutning till entrén och parkeringsplatserna kommer även nya toaletter att byggas. Men enligt Cecilia så är det inte turismen som är viktigast i sammanhanget.

– Naturen kommer i första hand, och därför känns det fantastiskt att vi samtidigt som detta även kommer utvidga parken från drygt 1300 hektar till uppemot 2000 hektar, säger Cecilia.

– Vi hoppas att det ska skapa en ännu starkare karaktär, och i bästa fall kan vi även få hit några nya arter, säger David.

Även de guidade turerna och aktiviteterna kommer se över och utvecklas inför kommande säsonger.

– Vi jobbar ständigt på att fundera över hur vi kan förbättra oss ytterligare. Till nästa sommar kommer vi även ha mer varierade aktiviteter. Bland annat kommer man kunna testa på att både paddla och rida, säger David.

Nyinvigningen kommer att ske under säsongen 2016.

I dag är Tivedens nationalpark ett välbesökt resemål för turister. Många svenskar tar sig ut till gammelskogen för att njuta av lugnet, men även långväga turister tar sig ut till parken, där majoriteten består av tyskar. I dag arbetar 12 guider i parken, där de alla har sina egna specificerade intresseområden.

– Sedan 2010 har vi testat olika former av guidade turer. Framförallt har man tidigare lagt fokus på att ta emot förbokade grupper, säger Cecilia Söderberg som är en av guiderna.

– I år har vi valt att även ha guidade turer som rullar kontinuerligt. Det spelar ingen roll ifall det är två stycken eller tjugo stycken som kommer. Det är upplevelsen som är viktigast, och inte antalet besökare, säger David Tverling, en av guiderna.

Ny logistik

Sedan parken invigdes 1983 är det inte mycket som har förändrats. Men just nu håller man på att förnya vissa delar som både kommer underlätta för besökarna och ge dem en starkare upplevelse i parken.

Den nuvarande huvudentrén kommer att rivas helt, och i stället har en arkitektfirma tagit fram ritningar på hur den nya kommer se ut. Även parkeringsplatserna och informationsområdet i anslutning till den nya entrén kommer att dig sig ett uppsving.

– I nuläget ser man inte naturen när man kommer fram till området. Det är främst det vi vill ändra på. Redan när man stiger ur bilen ska man känna sig omsluten av naturen på ett helt annat sätt än vad man gör just nu, säger David.

I anslutning till entrén och parkeringsplatserna kommer även nya toaletter att byggas. Men enligt Cecilia så är det inte turismen som är viktigast i sammanhanget.

– Naturen kommer i första hand, och därför känns det fantastiskt att vi samtidigt som detta även kommer utvidga parken från drygt 1300 hektar till uppemot 2000 hektar, säger Cecilia.

– Vi hoppas att det ska skapa en ännu starkare karaktär, och i bästa fall kan vi även få hit några nya arter, säger David.

Även de guidade turerna och aktiviteterna kommer se över och utvecklas inför kommande säsonger.

– Vi jobbar ständigt på att fundera över hur vi kan förbättra oss ytterligare. Till nästa sommar kommer vi även ha mer varierade aktiviteter. Bland annat kommer man kunna testa på att både paddla och rida, säger David.

Nyinvigningen kommer att ske under säsongen 2016.

  • Erica Augustsson