03 aug 2014 08:00

23 jan 2015 15:47

Varm sommar gör att blåbären torkar

Under den varma sommaren är det i år rikligt med blåbär i skogarna kring Karlsborg. Trots att värmen gör att de börjar torka så är det många som lockas ut i skogarna.

I blåbärsriset strax utanför Mölltorp njuter Eva och Gullan av naturens lugn medan de fyller varsin hink med blåbär. Eva Kraft bor i Nolkärr och Gullan Håkansson bor i Hjo, men det är utanför Mölltorp som de tillsammans plockar bären.

– Det bästa är att få komma ut i naturen och varva ner, säger Eva.

– Den friska luften och lugnet i skogen gör att man kan koppla av när man plockar blåbär, säger Gullan.

Uttorkade

Den varma sommaren har gjort att blåbären redan nu har börjat torka ut.

– En del kan vara väldigt torra, men det är inte hela världen. Om man äter dem som tillbehör eller tillagar dem så spelar det inte så stor roll, säger Eva som gärna bakar pajer och tårtor av blåbären.

– Men helst av allt så äter jag dem som de är, säger hon, och det är något som Gullan håller med om.

– Det är definitivt godast att äta dem som de är, helst direkt när man kommer hem och har rensat dem, säger hon.

Enkelheten i att köpa färdigplockade blåbär i affären är inte något som lockar varken Eva eller Gullan speciellt mycket.

– Det är känslan av att äta något som man plockat och burit hem själv som gör det till en hel upplevelse, säger Eva.

– Samma sak gäller för både svamp och lingon som jag också gärna plockar om säsongen är den rätta. Oftast går det åt väldigt fort, men annars så ger jag bort en del eller fryser in det till ett senare tillfälle, säger Gullan.

I blåbärsriset strax utanför Mölltorp njuter Eva och Gullan av naturens lugn medan de fyller varsin hink med blåbär. Eva Kraft bor i Nolkärr och Gullan Håkansson bor i Hjo, men det är utanför Mölltorp som de tillsammans plockar bären.

– Det bästa är att få komma ut i naturen och varva ner, säger Eva.

– Den friska luften och lugnet i skogen gör att man kan koppla av när man plockar blåbär, säger Gullan.

Uttorkade

Den varma sommaren har gjort att blåbären redan nu har börjat torka ut.

– En del kan vara väldigt torra, men det är inte hela världen. Om man äter dem som tillbehör eller tillagar dem så spelar det inte så stor roll, säger Eva som gärna bakar pajer och tårtor av blåbären.

– Men helst av allt så äter jag dem som de är, säger hon, och det är något som Gullan håller med om.

– Det är definitivt godast att äta dem som de är, helst direkt när man kommer hem och har rensat dem, säger hon.

Enkelheten i att köpa färdigplockade blåbär i affären är inte något som lockar varken Eva eller Gullan speciellt mycket.

– Det är känslan av att äta något som man plockat och burit hem själv som gör det till en hel upplevelse, säger Eva.

– Samma sak gäller för både svamp och lingon som jag också gärna plockar om säsongen är den rätta. Oftast går det åt väldigt fort, men annars så ger jag bort en del eller fryser in det till ett senare tillfälle, säger Gullan.

  • Erica Augustsson