11 aug 2014 15:10

23 jan 2015 15:48

Tusentals besökte den 55:e Tivedsdagen

I söndags arrangerade Tiveds Hembygdsförening sin populära Tivedsdagen vid hembygdsgård i Dammtorp. Kön av besökare, frapperande många med både D och NL på bilarnas nummerskyltar, ringlade lång på grusvägen fram till den idylliska hembygdsgården vid Lomsjön i hjärtat av Tiveden.

Årets Tivedsdag blev med hänsyn till den torra väderleken belagd med eldningsförbud varför tjärbränning inte kunde utföras och därmed blev besökarna även utan den fräna lukten av nygjord tjära. I smedjan förblev Tivedsmeden Lars Lejons hässja kall men linberedningen kunde fortgå även om själva linbastun inte var uppvärmd.

Kyrkokören inledde

Efter dagens invigningsfanfar tog Tiveds kyrkokör ton och framförde tillsammans med Tivedspôjkera ett knippe populära läsarsånger. Senare under dagen framförde Jazzkersound från Askersund, med skönsjungande vokalist Karin Karlsson, svängig tradjazz till publikens stora förtjusning. Avslutningsvis kom även en tvättbräda till musikalisk användning

Fiskdamm och ostkaka

I det härliga sommarvädret kunde besökarna under dagen pröva på drejning, repslagning, mjöltillverkning med handdriven stenkvarn eller förundras över hur någon kan borra ett rakt hål genom en fyra meter lång stock som så småningom skall bli en pump. Spånhyveln dragen av en dunkande tändkulemotor från 1925 lockade många och vid linbastun kunde man följa linets väg från sådd till garn.

Inne i den gamla skolan var det en strykande åtgång på den berömda ostkakan som enligt Tivedsambassadören Helge Jacobsson hade gjorts på 500 liter ostmassa.

Ekan till Moholm

Dagen avslutades med att en gaggig Tivedsgubbe, gestaltad av Patrik Larsson, dök upp, folkdansuppvisning samt lotteridragning där högsta vinsten, enTivedeneka tillverkad av båtbyggare Rolf Jacobsson, tillföll Bernt-Åke Johansson från Moholm.

Enligt hembygdsföreningens ordförande Ulla Karlsson hade strax över 2000 besökare löst entré till hembygdsdagen

Årets Tivedsdag blev med hänsyn till den torra väderleken belagd med eldningsförbud varför tjärbränning inte kunde utföras och därmed blev besökarna även utan den fräna lukten av nygjord tjära. I smedjan förblev Tivedsmeden Lars Lejons hässja kall men linberedningen kunde fortgå även om själva linbastun inte var uppvärmd.

Kyrkokören inledde

Efter dagens invigningsfanfar tog Tiveds kyrkokör ton och framförde tillsammans med Tivedspôjkera ett knippe populära läsarsånger. Senare under dagen framförde Jazzkersound från Askersund, med skönsjungande vokalist Karin Karlsson, svängig tradjazz till publikens stora förtjusning. Avslutningsvis kom även en tvättbräda till musikalisk användning

Fiskdamm och ostkaka

I det härliga sommarvädret kunde besökarna under dagen pröva på drejning, repslagning, mjöltillverkning med handdriven stenkvarn eller förundras över hur någon kan borra ett rakt hål genom en fyra meter lång stock som så småningom skall bli en pump. Spånhyveln dragen av en dunkande tändkulemotor från 1925 lockade många och vid linbastun kunde man följa linets väg från sådd till garn.

Inne i den gamla skolan var det en strykande åtgång på den berömda ostkakan som enligt Tivedsambassadören Helge Jacobsson hade gjorts på 500 liter ostmassa.

Ekan till Moholm

Dagen avslutades med att en gaggig Tivedsgubbe, gestaltad av Patrik Larsson, dök upp, folkdansuppvisning samt lotteridragning där högsta vinsten, enTivedeneka tillverkad av båtbyggare Rolf Jacobsson, tillföll Bernt-Åke Johansson från Moholm.

Enligt hembygdsföreningens ordförande Ulla Karlsson hade strax över 2000 besökare löst entré till hembygdsdagen

  • Stig-H Brehag