17 aug 2014 19:41

23 jan 2015 15:48

"Det är tur så länge Sjöräddningen drivs av frivilliga krafter"

Fallskärmsjägarnas träbrygga var platsen för Sjöräddningens demonstration av räddningsbåtar, resque runner, svävare och länsar. Den soliga dagen inbjöd till en flitigt besökt familjefest.

Karlsborgs räddningsbåt Gustav Olsson och Motala-Vadstenas Skeppskär körde rundor i Karlsborgsviken med dem som ville ha vinden i håret, som Axel Bärjstätt 10 år, uttryckte sitt gillande.

På sin luftkudde susade S-14, en svävare, fram mot bryggan med Ingemar Sander och Kerstin Sundahl från Visingsö ombord. Tar sig fram på svaga isar, men även på land och vatten.

– Det är tur så länge Sjöräddningen drivs av frivilliga krafter, tycker Kerstin Sundahl. Nu finns eldsjälarna här, folk som vill hjälpa andra, som gillar sjön och båtar. Kamratskapet är fantastiskt. Både hon och maken är aktiva. Ingen inom Sjöräddningen får betalt för sitt jobb. Sjöräddningen drivs av medlemsavgifter och donationer.

Brandsläckare

På stranden stod räddningstjänstens bilar och ambulanser och ute på Vättern kom Skeppskär med blåljus och Eric Molander vid rodret, för att assistera en fingerad haverist som börjat brinna. Besättningen låg i vattnet och räddades med hjälp av resque runnern. Elden släcktes med vattenspruta och haveristen togs på släp.

Hur man begränsar skadorna av ett oljeutsläpp fick publiken också se. Istället för olja släpptes popcorn ut i sjön. Länsarna släpptes ut ur miljöräddningssläpet som surrats vid Gustav Olssons styrbord och drogs runt utsläppet med resque runnern. Det är sedan slamsugning eller kustbevakningen som sanerar.

Karlsborgs räddningsbåt Gustav Olsson och Motala-Vadstenas Skeppskär körde rundor i Karlsborgsviken med dem som ville ha vinden i håret, som Axel Bärjstätt 10 år, uttryckte sitt gillande.

På sin luftkudde susade S-14, en svävare, fram mot bryggan med Ingemar Sander och Kerstin Sundahl från Visingsö ombord. Tar sig fram på svaga isar, men även på land och vatten.

– Det är tur så länge Sjöräddningen drivs av frivilliga krafter, tycker Kerstin Sundahl. Nu finns eldsjälarna här, folk som vill hjälpa andra, som gillar sjön och båtar. Kamratskapet är fantastiskt. Både hon och maken är aktiva. Ingen inom Sjöräddningen får betalt för sitt jobb. Sjöräddningen drivs av medlemsavgifter och donationer.

Brandsläckare

På stranden stod räddningstjänstens bilar och ambulanser och ute på Vättern kom Skeppskär med blåljus och Eric Molander vid rodret, för att assistera en fingerad haverist som börjat brinna. Besättningen låg i vattnet och räddades med hjälp av resque runnern. Elden släcktes med vattenspruta och haveristen togs på släp.

Hur man begränsar skadorna av ett oljeutsläpp fick publiken också se. Istället för olja släpptes popcorn ut i sjön. Länsarna släpptes ut ur miljöräddningssläpet som surrats vid Gustav Olssons styrbord och drogs runt utsläppet med resque runnern. Det är sedan slamsugning eller kustbevakningen som sanerar.

  • Erika Fredholm