19 aug 2014 17:49

23 jan 2015 15:48

Symbol över utvecklingen

Ett monument över de förarlösa farkosterna har invigts på flottiljområdet. UAV 01 Ugglan som togs ur drift 2010 får stå som symbol för den utvecklingen som skett inom området.

Major Carl Johan Frödin, lokal flygchef för UAV, höll i invigningstalet för den församlade personalen.

– Denna farkost, med individnummer 106 togs ur drift på grund av islag i trädtopparna i samband start. Orsaken till detta kunde aldrig med säkerhet fastställas och man misstänkte viktproblem. På grund av detta fick farkosten öknamnet Tjocka Berta. Hon kommer finnas här på K3 som ett minne över Försvarsmaktens UAV utveckling.

UAV 01 Ugglan var operativ mellan 1999 och fram till 2010, den ersattes sedan av UAV 03 Örnen.

– Under de elva åren flög Ugglan cirka 450 flygtimmar, vissa år flögs det bara cirka 20-30 per år. Som jämförelse genomfördes flygning med Örnen cirka 25 flygtimmar i sträck och UAV 05 har redan på drygt ett år flugit cirka 550 flygtimmar.

Regementschefen Dag Lidén fick äran att klippa banden och förklara monumentet invigt.

Major Carl Johan Frödin, lokal flygchef för UAV, höll i invigningstalet för den församlade personalen.

– Denna farkost, med individnummer 106 togs ur drift på grund av islag i trädtopparna i samband start. Orsaken till detta kunde aldrig med säkerhet fastställas och man misstänkte viktproblem. På grund av detta fick farkosten öknamnet Tjocka Berta. Hon kommer finnas här på K3 som ett minne över Försvarsmaktens UAV utveckling.

UAV 01 Ugglan var operativ mellan 1999 och fram till 2010, den ersattes sedan av UAV 03 Örnen.

– Under de elva åren flög Ugglan cirka 450 flygtimmar, vissa år flögs det bara cirka 20-30 per år. Som jämförelse genomfördes flygning med Örnen cirka 25 flygtimmar i sträck och UAV 05 har redan på drygt ett år flugit cirka 550 flygtimmar.

Regementschefen Dag Lidén fick äran att klippa banden och förklara monumentet invigt.

  • Anneli Malm