27 aug 2014 13:16

23 jan 2015 15:49

Kolmilan klar att tändas

Den 22:a kolmilan som Flugebykolarna har byggt upp tänds till helgen. Den ska sedan kola under en vecka och i samband med det sker en rad aktiviteter.

I mitten av april inleddes arbetet med att bygga upp milan och i slutet av maj ställdes veden upp. Under augusti har milan klätts med granris och stubb och på lördag är det dags att tända milan som innehåller runt 75 kubikmeter ved. Milan ska sedan kola fram till slutet av nästa vecka och den bevakas dygnet runt för att den inte ska börja brinna.

– Man ser på röken hur milan mår, är den grå-vit och ullig är det bra, säger Ideell kultur Flugebykolarnas ordförande Barbro Johansson.

Runt 25 personer har deltagit under arbetsdagarna och nu förbereds det inför den kommande veckan.

– Vi har varje år något projekt för att renovera och förbättra. I år är det kaffeståndet som rustas och scenen som ska få ett nytt innertak.

Musik och fordon

Börje Sirén som är kolarbas har fått äran att tända milan och i samband det kommer även Kyrkefalla Ransbergs folkdanslag att bjuda på uppvisning. På söndag är det friluftsgudstjänst och Skaraborgs Motorveteraner visar upp sina bilar. Måndagen är pensionärernas dag och på tisdag uppträder Forsviks trio. Den dag som brukar locka flest besökare är onsdagens mc-träff som förra året drog 1197 ekipage och Magnus Samuelsson bjuder på rock and roll. På torsdag är det Dan Andersson kväll med Torbjörn Lantz.

– Då tillagar vi även kolbullar. Det är något visst att äta de i skogen, de blir inte alls lika goda hemma. Det beror nog på att vi när vi eldar här blir det väldigt varmt och de steks snabbt vilket ger en speciell smak, säger Barbro Johansson.

Veckan avslutas med spelmansträff då alla som vill kan ta med sitt instrument och delta. Under hela veckan ges även information om hur kolningen går till.

I mitten av april inleddes arbetet med att bygga upp milan och i slutet av maj ställdes veden upp. Under augusti har milan klätts med granris och stubb och på lördag är det dags att tända milan som innehåller runt 75 kubikmeter ved. Milan ska sedan kola fram till slutet av nästa vecka och den bevakas dygnet runt för att den inte ska börja brinna.

– Man ser på röken hur milan mår, är den grå-vit och ullig är det bra, säger Ideell kultur Flugebykolarnas ordförande Barbro Johansson.

Runt 25 personer har deltagit under arbetsdagarna och nu förbereds det inför den kommande veckan.

– Vi har varje år något projekt för att renovera och förbättra. I år är det kaffeståndet som rustas och scenen som ska få ett nytt innertak.

Musik och fordon

Börje Sirén som är kolarbas har fått äran att tända milan och i samband det kommer även Kyrkefalla Ransbergs folkdanslag att bjuda på uppvisning. På söndag är det friluftsgudstjänst och Skaraborgs Motorveteraner visar upp sina bilar. Måndagen är pensionärernas dag och på tisdag uppträder Forsviks trio. Den dag som brukar locka flest besökare är onsdagens mc-träff som förra året drog 1197 ekipage och Magnus Samuelsson bjuder på rock and roll. På torsdag är det Dan Andersson kväll med Torbjörn Lantz.

– Då tillagar vi även kolbullar. Det är något visst att äta de i skogen, de blir inte alls lika goda hemma. Det beror nog på att vi när vi eldar här blir det väldigt varmt och de steks snabbt vilket ger en speciell smak, säger Barbro Johansson.

Veckan avslutas med spelmansträff då alla som vill kan ta med sitt instrument och delta. Under hela veckan ges även information om hur kolningen går till.

  • Anneli Malm