01 sep 2014 13:55

23 jan 2015 15:29

60 varslades 44 måste sluta

60 varslades i juni, 44 blir uppsagda vid Nammo Vanäsverken. Det är nu klart efter att förhandlingarna är avslutade. På måndagen informerades personalen.

– Vi har samtalat med var och en under dagen. Det är så klart dystert för de som får beskedet men samtidigt har inte vi samma konjunktursvängningar som andra. Vi kommer även denna gång att samarbeta med Trygghetsrådet och för de som gick tidigare i våras blev utfallet bra och förhoppningsvis ska det lösa på ett bra sätt också den här gången, säger vd Peter Ambjörnsson.

I oktober 2013 varslade företaget 70 anställda som slutade med att 50 fick gå. I juni i år lade företaget ett nytt varsel om uppsägning, den här gången för 60 personer. Efter att de fackliga förhandlingarna är avslutade står det klart att 44 kollektivanställda får avsluta sina anställningar.

– Två går också i pension och det är ytterligare några som har valt att säga upp sig själva för att göra nya saker.

De som nu får lämna företaget har mellan två och sex månaders uppsägningstid.

Nivå med beläggning

Orsaken till uppsägningarna är minskad försäljning. Det handlar bland annat om minskade försvarsbudgetar för materiel och att missionerna runt om i världen minskat. Företaget har haft en hög beläggning mellan åren 2009-2013 som nu är tillbaka på tidigare nivåer. Företaget anser att de nu ligger på rätt nivå utifrån den beläggning de ser framöver.

Innan det senaste varslet hade Nammo Vanäsverken 170 anställda. Företaget tillverkar finkalibrig ammunition för militärtbruk och ägs till hälften av finska och norska staten.

– Vi har samtalat med var och en under dagen. Det är så klart dystert för de som får beskedet men samtidigt har inte vi samma konjunktursvängningar som andra. Vi kommer även denna gång att samarbeta med Trygghetsrådet och för de som gick tidigare i våras blev utfallet bra och förhoppningsvis ska det lösa på ett bra sätt också den här gången, säger vd Peter Ambjörnsson.

I oktober 2013 varslade företaget 70 anställda som slutade med att 50 fick gå. I juni i år lade företaget ett nytt varsel om uppsägning, den här gången för 60 personer. Efter att de fackliga förhandlingarna är avslutade står det klart att 44 kollektivanställda får avsluta sina anställningar.

– Två går också i pension och det är ytterligare några som har valt att säga upp sig själva för att göra nya saker.

De som nu får lämna företaget har mellan två och sex månaders uppsägningstid.

Nivå med beläggning

Orsaken till uppsägningarna är minskad försäljning. Det handlar bland annat om minskade försvarsbudgetar för materiel och att missionerna runt om i världen minskat. Företaget har haft en hög beläggning mellan åren 2009-2013 som nu är tillbaka på tidigare nivåer. Företaget anser att de nu ligger på rätt nivå utifrån den beläggning de ser framöver.

Innan det senaste varslet hade Nammo Vanäsverken 170 anställda. Företaget tillverkar finkalibrig ammunition för militärtbruk och ägs till hälften av finska och norska staten.

  • Anneli Malm