12 sep 2014 13:38

23 jan 2015 15:50

Peter Harryson tolkar Taube

Under en uppskattad konsert i Garnisonskyrkan tolkade Peter Harryson Evert Taubes visor. Göteborg Wind Orchestra spelade med Jerker Johansson som dirigent och bidrog i hög grad till upplevelsen.

– Evert Taubes visskatt och poesi får inte glömmas bort, säger Peter Harryson till SLA efter konserten.

– Så länge jag lever kommer jag att hålla den levande. Det betyder oerhört mycket för mig att jag mötte Evert Taube. Jag tycker han är den störste, han är för mig Sverige. Han förgyller vår vardag med sina skrönor.

Kvällen inleddes med Fritiof Anderssons Paradmarsch. Ett stort antal av musikerna i Göteborg Wind Orchestra har varit engagerade i Flygvapnets musikkår som tillhörde F7 i Såtenäs och har många gånger deltagit i högtidligheter i Garnisonskyrkan, berättar flöjtisten Göran Marcusson.

– Sommaren varar åtminstone september ut och sen kommer brittsommar och indiansommar, var Peter Harrysons bestämda åsikt som han poängterade med Taubes Här är den sköna sommaren och Dansen på Sunnanö.

Kärna av sanning

Höjdpunkten i Nudistpolka var de fyra fantastiska klarinettisterna som verkligen satte fart och fläkt på den polkan. Peters tolkning av Briggen Blue Bird av Hull fick pälsen att resa sig. I varje visa finns en kärna av sanning som Evert sedan diktade och berättade om på sitt vis.

Mellan visorna berättade Peter Harryson initierat om Evert Taube, mästare Taube som Peter hälsade honom och senare doktor Taube, när Evert blivit hedersdoktor. I gengäld blev han själv kallad Hamilton.

Riksteaterföreningen i Karlsborg stod som arrangör.

– Evert Taubes visskatt och poesi får inte glömmas bort, säger Peter Harryson till SLA efter konserten.

– Så länge jag lever kommer jag att hålla den levande. Det betyder oerhört mycket för mig att jag mötte Evert Taube. Jag tycker han är den störste, han är för mig Sverige. Han förgyller vår vardag med sina skrönor.

Kvällen inleddes med Fritiof Anderssons Paradmarsch. Ett stort antal av musikerna i Göteborg Wind Orchestra har varit engagerade i Flygvapnets musikkår som tillhörde F7 i Såtenäs och har många gånger deltagit i högtidligheter i Garnisonskyrkan, berättar flöjtisten Göran Marcusson.

– Sommaren varar åtminstone september ut och sen kommer brittsommar och indiansommar, var Peter Harrysons bestämda åsikt som han poängterade med Taubes Här är den sköna sommaren och Dansen på Sunnanö.

Kärna av sanning

Höjdpunkten i Nudistpolka var de fyra fantastiska klarinettisterna som verkligen satte fart och fläkt på den polkan. Peters tolkning av Briggen Blue Bird av Hull fick pälsen att resa sig. I varje visa finns en kärna av sanning som Evert sedan diktade och berättade om på sitt vis.

Mellan visorna berättade Peter Harryson initierat om Evert Taube, mästare Taube som Peter hälsade honom och senare doktor Taube, när Evert blivit hedersdoktor. I gengäld blev han själv kallad Hamilton.

Riksteaterföreningen i Karlsborg stod som arrangör.

  • Erika Fredholm