03 okt 2014 13:21

23 jan 2015 15:51

"För mig är det ett paradis"

Glädjen i att odla själv

Hösten innebär skördetid och på kolonilotten börjar Birgitta Blomster att förbereda för vintern. Det mesta av årets skörd är tillvaratagen, det var bara potatisen i komposten kvar.
– Jag har aldrig sett så stora potatisar, säger hon.

Birgitta Blomster har haft en kolonilott vid fästningen sedan 1987 även om hon har flyttat runt i området. Den senaste flyttade hon till under året och det är många timmar som hon har lagt där i sommar.

– Trots det fina vädret har jag inte suttit i solstolen en enda gång. De enda gånger jag suttit still är när jag har ätit eller fikat. För mig är det här ett paradis. Jag tror att jag skulle få lappsjuka om jag inte hade det här stället och jag har så snälla och hjälpsamma grannar, säger Birgitta.

Odlar mycket

Hon har planterat perenner, dahlior, jordgubbar och en hel del grönsaker. Då hon inte fick plats med lök och rödbetor så grävde hon upp ett nytt land.

– Det här är så himla roligt och jag trivs så bra här men det är mycket jobb med att hålla ogräset borta, säger hon medan hon visar vad som finns på kolonilotten och det är mycket som har frodats i sommarvärmen.

– Till en början fick jag vattna mycket men jag har gödslat ordentlig också, säger hon och ler.

Stora potatisar

Men sen var det de där potatisarna.

– Jag hittade fyra potatisar under diskbänken som hade grott men jag hade ingen plats kvar så jag satte dem i komposten.

En hel hink potatisar blev skörden, de flesta stora men tre var jättestora.

– De väger ett halvt kilo styck och jag har aldrig sett så stora potatisar.

Vad ska du göra av de stora potatisarna?

– Jag vet inte, kanske kan jag använda dem till bakpotatisar och äta dem med en god röra till.

Birgitta Blomster har haft en kolonilott vid fästningen sedan 1987 även om hon har flyttat runt i området. Den senaste flyttade hon till under året och det är många timmar som hon har lagt där i sommar.

– Trots det fina vädret har jag inte suttit i solstolen en enda gång. De enda gånger jag suttit still är när jag har ätit eller fikat. För mig är det här ett paradis. Jag tror att jag skulle få lappsjuka om jag inte hade det här stället och jag har så snälla och hjälpsamma grannar, säger Birgitta.

Odlar mycket

Hon har planterat perenner, dahlior, jordgubbar och en hel del grönsaker. Då hon inte fick plats med lök och rödbetor så grävde hon upp ett nytt land.

– Det här är så himla roligt och jag trivs så bra här men det är mycket jobb med att hålla ogräset borta, säger hon medan hon visar vad som finns på kolonilotten och det är mycket som har frodats i sommarvärmen.

– Till en början fick jag vattna mycket men jag har gödslat ordentlig också, säger hon och ler.

Stora potatisar

Men sen var det de där potatisarna.

– Jag hittade fyra potatisar under diskbänken som hade grott men jag hade ingen plats kvar så jag satte dem i komposten.

En hel hink potatisar blev skörden, de flesta stora men tre var jättestora.

– De väger ett halvt kilo styck och jag har aldrig sett så stora potatisar.

Vad ska du göra av de stora potatisarna?

– Jag vet inte, kanske kan jag använda dem till bakpotatisar och äta dem med en god röra till.

  • Anneli Malm