07 okt 2014 14:40

23 jan 2015 15:51

Män som spelar domino

RADIO: Dokumentär av Karlsborgare

Det är lite slitna och lite kantstötta, männen i Helsingfors som Malin Bring träffat. Vinddrivna, utländska, medelålders katolikers dominoklubb är en radiodokumentär som sänds på Yle Radio Vega.

Dokumentären handlar om fem män som av olika anledningar hamnat i Helsingfors, ofta på grund av kärleken. Det är Bob från USA, Benito från Chile, Steve från Storbritannien, Adolfo från Spanien och huvudpersonen Pio från Danmark. Det de främst har gemensamt är sitt missnöje över sin situation och att spela domino.

Frilansjournalisten Malin Bring har träffat och intervjuat dem, både enskilt och under några av deras många dominospelsträffar. De delger sina tankar om Finland som land, hur de hamnat där och att ingen av dem egentligen vill bo där, varvat med Malins egna reflektioner över de män hon stiftat bekantskap med.

Hur kom du i kontakt med dem?

– Jag känner huvudpersonen Pio sedan jag bodde i Köpenhamn och han berättade om den här gruppen på ett sätt som fick mig intresserad. Han är rolig, han berättar så generöst om sitt liv och utan att försköna. Det är han som bär berättelsen, säger Malin Bring.

Malin har gjort radiodokumentärer tidigare både för svensk, finsk, norsk och dansk radio. 2003 gjorde hon dokumentären Undenäs, Sverige som handlar om oron när det skulle bli en flyktingförläggning i byn.

Dokumentären om männen går att lyssna på nätet fram till den 28 oktober.

Dokumentären handlar om fem män som av olika anledningar hamnat i Helsingfors, ofta på grund av kärleken. Det är Bob från USA, Benito från Chile, Steve från Storbritannien, Adolfo från Spanien och huvudpersonen Pio från Danmark. Det de främst har gemensamt är sitt missnöje över sin situation och att spela domino.

Frilansjournalisten Malin Bring har träffat och intervjuat dem, både enskilt och under några av deras många dominospelsträffar. De delger sina tankar om Finland som land, hur de hamnat där och att ingen av dem egentligen vill bo där, varvat med Malins egna reflektioner över de män hon stiftat bekantskap med.

Hur kom du i kontakt med dem?

– Jag känner huvudpersonen Pio sedan jag bodde i Köpenhamn och han berättade om den här gruppen på ett sätt som fick mig intresserad. Han är rolig, han berättar så generöst om sitt liv och utan att försköna. Det är han som bär berättelsen, säger Malin Bring.

Malin har gjort radiodokumentärer tidigare både för svensk, finsk, norsk och dansk radio. 2003 gjorde hon dokumentären Undenäs, Sverige som handlar om oron när det skulle bli en flyktingförläggning i byn.

Dokumentären om männen går att lyssna på nätet fram till den 28 oktober.

  • Anneli Malm