08 okt 2014 17:03

23 jan 2015 15:51

Att skapa förståelse och se möjligheter

CARL JOHANSKOLAN: Funktionshinderfrågor på schemat

Funktionshinder behöver inte sätta gränser, det gäller att se möjligheterna. Ett gott liv för alla var temat för dagen.

Eleverna på Carl Johanskolan fick under temadagen lära sig om olika funktionshinder och prova på hjälpmedel. Lagkaptenen i kälkhockey Peter Ojala höll en föreläsning där han bland annat pratade om Paralympics i Sotji. Peter bröt ryggen i en trafikolycka för 18 år sedan.

– Jag har från dag ett, när jag kunde sitta, tränat, inte för att bli elitidrottare utan för att få min vardag att fungera. Det är bra att skolan engagerar sig och jag arbetar mycket med attityder och bemötande. Det händer att man talar över huvudet på mig om jag har någon med mig, säger han.

Bollsport i rullstol

Niorna fick under Peters ledning spela basket, innebandy och rugby i rullstol. Eleverna fick även spela goalboll som är ett bollspel för synskadade.

Rådet för funktionshinderfrågor står bakom temadagen och de olika organisationerna deltog med sin kunskap.

Föreningen för barn- unga- och vuxna med utvecklingsstörning, FUB, kommunicerade med dans och musik. De visade att musik är ett språk som kan förena och författaren Ida Barthelson föreläste om de tre böcker hon skrivit.

Öka förståelsen

Hos DHR fick eleverna prova på att åka rullstol och ta del av de svårigheter som kan möta en rullstolsburen i vardagen.

– Vi visar att livet inte är kört om man hamnar i en rullstol utan att det finns möjligheter att gå vidare. Vi vill även få en bättre acceptans i samhället och kanske att man öppnar dörren åt någon i rullstol när man förstår mer, säger ordförande Jan Gren.

Förutom Västergötlands handikappförbund, FUB och DHR deltog även HRF, RBU, Neuroförbundet, Hjo-Karlsborgs reumatikerförening och Autism- och Asperger-förbundet.

Eleverna på Carl Johanskolan fick under temadagen lära sig om olika funktionshinder och prova på hjälpmedel. Lagkaptenen i kälkhockey Peter Ojala höll en föreläsning där han bland annat pratade om Paralympics i Sotji. Peter bröt ryggen i en trafikolycka för 18 år sedan.

– Jag har från dag ett, när jag kunde sitta, tränat, inte för att bli elitidrottare utan för att få min vardag att fungera. Det är bra att skolan engagerar sig och jag arbetar mycket med attityder och bemötande. Det händer att man talar över huvudet på mig om jag har någon med mig, säger han.

Bollsport i rullstol

Niorna fick under Peters ledning spela basket, innebandy och rugby i rullstol. Eleverna fick även spela goalboll som är ett bollspel för synskadade.

Rådet för funktionshinderfrågor står bakom temadagen och de olika organisationerna deltog med sin kunskap.

Föreningen för barn- unga- och vuxna med utvecklingsstörning, FUB, kommunicerade med dans och musik. De visade att musik är ett språk som kan förena och författaren Ida Barthelson föreläste om de tre böcker hon skrivit.

Öka förståelsen

Hos DHR fick eleverna prova på att åka rullstol och ta del av de svårigheter som kan möta en rullstolsburen i vardagen.

– Vi visar att livet inte är kört om man hamnar i en rullstol utan att det finns möjligheter att gå vidare. Vi vill även få en bättre acceptans i samhället och kanske att man öppnar dörren åt någon i rullstol när man förstår mer, säger ordförande Jan Gren.

Förutom Västergötlands handikappförbund, FUB och DHR deltog även HRF, RBU, Neuroförbundet, Hjo-Karlsborgs reumatikerförening och Autism- och Asperger-förbundet.

  • Anneli Malm