14 okt 2014 15:39

23 jan 2015 15:52

Tackar för årets goda skörd

Hösten är för många en skön tid när skörden av spannmål, vall, bär och grönsaker är klar och vinterns förråd fyllda. Då kommer Tacksägelsedagen runt om i kommunens kyrkor och även i Tallhyddan vid Gälsebo, där många hade samlas för att tacka för årets goda skörd.

Tacksägelsedagen har funnits med under lång tid i vårt land, även om det under bondesamhällets tid ofta kallades för skördefest, men innehållet var detsamma. Årets skörd har varit god för många, även om olyckskorparna talat om både kyla, torka och för mycket regn. Men med facit i hand har det varit en fin skördetid för säd, vall, bär, grönsaker och nu senast av all frukt. Ja till och med skogens bär med blåbär, lingon och skogshallon, har varit rik detta år i våra trakter, även om några har fått leta lite extra efter bra ställen denna gång.

Tacksamhet

Undret med växtlighet och mognad är inte så lätt att förklara på annat sätt än att Gud har omsorg om sin skapelse och ger växten. Han har dessutom många goda medarbetare som samlar in skörden, men utan sol, vind och vatten, är all denna möda utan nytta. Det är därför så många i kyrkan betraktar Tacksägelsedagen som en av höstens höjdpunkter, där tacksamheten är i fokus för både bön, tal och lovsång. En av kyrkorna där lovsången ljöd på Tacksägelsedagen var Forsviks Missionskyrka där Ralf Ebel talade, Hans-Jörg Eckhardt medverkade i tacksägelsen och Hans fru Gretel ledde lovsången, med bland annat en nyskriven tacksägelsesång. Något av landet Gosen är det i våra trakter detta år och årets skörd har gjort att ”landet flyter av mjölk och honung”, en verklig anledning till den tacksamhet som också föder glädje.

Tacksägelsedagen har funnits med under lång tid i vårt land, även om det under bondesamhällets tid ofta kallades för skördefest, men innehållet var detsamma. Årets skörd har varit god för många, även om olyckskorparna talat om både kyla, torka och för mycket regn. Men med facit i hand har det varit en fin skördetid för säd, vall, bär, grönsaker och nu senast av all frukt. Ja till och med skogens bär med blåbär, lingon och skogshallon, har varit rik detta år i våra trakter, även om några har fått leta lite extra efter bra ställen denna gång.

Tacksamhet

Undret med växtlighet och mognad är inte så lätt att förklara på annat sätt än att Gud har omsorg om sin skapelse och ger växten. Han har dessutom många goda medarbetare som samlar in skörden, men utan sol, vind och vatten, är all denna möda utan nytta. Det är därför så många i kyrkan betraktar Tacksägelsedagen som en av höstens höjdpunkter, där tacksamheten är i fokus för både bön, tal och lovsång. En av kyrkorna där lovsången ljöd på Tacksägelsedagen var Forsviks Missionskyrka där Ralf Ebel talade, Hans-Jörg Eckhardt medverkade i tacksägelsen och Hans fru Gretel ledde lovsången, med bland annat en nyskriven tacksägelsesång. Något av landet Gosen är det i våra trakter detta år och årets skörd har gjort att ”landet flyter av mjölk och honung”, en verklig anledning till den tacksamhet som också föder glädje.

  • Lennart Strömberg