01 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:53

Gravsmyckning i Allhelgonatid

KARLSBORG: Gravsmyckning i Allhelgonatid

Höstens enda extra helgdag, Allhelgonadagen, har funnits med under lång tid i våra almanackor och är ett fint avbrott när höst och vinter möts.

Att smycka gravarna och tända ljus på kyrkogårdarna runt om i kommunen är en sed, som skapat stillhet och tacksamhet över dem som lämnat jordevandringen för en bättre värld.

Att kunna minnas släkt och vänners omsorg och arbete för sina nära och kära, har också varit en tillgång på Alla helgons dag. Kyrkorna och kyrkogårdarna var under helgen öppna och personal funnits på plats för att skapa gemenskap och tröst, där sorgen fortfarande känns svår, över någon man mist.

Dock har stillheten, sångerna och gemenskapen haft något av himlen över sig. En himmel som är målet för många, efter den aktiva tiden, vilken ibland kantats av sjukdom, oro och stress, som nu efter det att det goda hjärtat slutat slå, får vila och frid, något som även detta kan ge tröst i Allhelgonatid.

Att smycka gravarna och tända ljus på kyrkogårdarna runt om i kommunen är en sed, som skapat stillhet och tacksamhet över dem som lämnat jordevandringen för en bättre värld.

Att kunna minnas släkt och vänners omsorg och arbete för sina nära och kära, har också varit en tillgång på Alla helgons dag. Kyrkorna och kyrkogårdarna var under helgen öppna och personal funnits på plats för att skapa gemenskap och tröst, där sorgen fortfarande känns svår, över någon man mist.

Dock har stillheten, sångerna och gemenskapen haft något av himlen över sig. En himmel som är målet för många, efter den aktiva tiden, vilken ibland kantats av sjukdom, oro och stress, som nu efter det att det goda hjärtat slutat slå, får vila och frid, något som även detta kan ge tröst i Allhelgonatid.

  • Lennart Strömberg