06 nov 2014 14:52

23 jan 2015 15:53

"Jag hoppas alla Karlsborgare känner sig stolta"

FÄSTNINGEN: Årets besöksmål i Skaraborg

Karlsborgs fästning är Årets besöksmål i Skaraborg. Det är en glad turistchef som tog emot priset under kulturgalan i Skövde.
– Det här är fantastiskt roligt och jag hoppas alla Karlsborgare känner sig stolta över sin fästning, säger turistchefen Maria Svensson.

Karlsborgs fästning var nominerad till priset tillsammans med Forsviks Bruk och Läckö slott. Juryns motivering var som följer: En levande kulturhistorisk miljö, som i ständig utveckling av aktiviteter för olika målgrupper ser till att vara en attraktiv reseanledning året om. Nu med en påhittig guldjakt hjälper de till att sätta, inte bara Karlsborg på kartan, utan också Göta kanal och Skaraborg.

– Jag blev helt överrumplad och i den konkurrensen var jag inte alls säker på att vi skulle få det. Det är roligt för vi har lagt ned ett oerhört jobb och vi sliter så med de olika turerna på fästningen. Det är fantastiskt roligt att vi blir uppmärksammade, att vi är en stor attraktion som betyder något i Skaraborg. Vi ligger trots allt längst bort men ändå bidrar vi till att stärka länet. Vi har ju i sommar jobbat med Läckö slott, Sommarland och Arenabadet i Skövde för att lyfta hela området.

Vad betyder det här för fästningen som besöksmål framöver?

– Jag tror att det kan locka fler att vilja komma tillbaka igen och att uppmärksamheten kan locka nya besökare. Besöksnäringen är så betydelsefull i Karlsborg.

Allsången i Karlsborg var också nominerad till ett pris under galan. Årets kulturupplevelse i Skaraborg, Folkets röst 2014, det priset gick dock till Konstnatten på Falbygden.

Karlsborgs fästning var nominerad till priset tillsammans med Forsviks Bruk och Läckö slott. Juryns motivering var som följer: En levande kulturhistorisk miljö, som i ständig utveckling av aktiviteter för olika målgrupper ser till att vara en attraktiv reseanledning året om. Nu med en påhittig guldjakt hjälper de till att sätta, inte bara Karlsborg på kartan, utan också Göta kanal och Skaraborg.

– Jag blev helt överrumplad och i den konkurrensen var jag inte alls säker på att vi skulle få det. Det är roligt för vi har lagt ned ett oerhört jobb och vi sliter så med de olika turerna på fästningen. Det är fantastiskt roligt att vi blir uppmärksammade, att vi är en stor attraktion som betyder något i Skaraborg. Vi ligger trots allt längst bort men ändå bidrar vi till att stärka länet. Vi har ju i sommar jobbat med Läckö slott, Sommarland och Arenabadet i Skövde för att lyfta hela området.

Vad betyder det här för fästningen som besöksmål framöver?

– Jag tror att det kan locka fler att vilja komma tillbaka igen och att uppmärksamheten kan locka nya besökare. Besöksnäringen är så betydelsefull i Karlsborg.

Allsången i Karlsborg var också nominerad till ett pris under galan. Årets kulturupplevelse i Skaraborg, Folkets röst 2014, det priset gick dock till Konstnatten på Falbygden.

  • Anneli Malm