12 nov 2014 15:59

23 jan 2015 15:53

En mötesplats över språkgränserna

Vänskap och gemenskap, svenskundervisning och samhällsinformation. Öppen kyrka har ett blandat koncept för sin mötesplats och för att öka integrationen. Ett positivt avbrott i den långa väntan på ett uppehållstillstånd.

Varje måndagseftermiddag har Missionskyrkan öppet där nyanlända och Karlsborgare träffas för att umgås och lära av varandra.

– Vi har svenskundervisning, samhällsinformation och vi pratar om kultur. När det var valtider föreläste jag om det och om det parlamentariska styret men även om utgången av det svenska valet och vilken betydelse det har för Sverige och för dem, säger Anneli Bergsviker som håller i verksamheten.

Att mötas

Att ha en mötesplats är den viktigaste biten och emellanåt kommer uppåt 45 besökare.

– Det här är otroligt roligt och det ger mig och hela församlingen jättemycket. Samhällen i hela Sverige förändras, det har kommit många flyktingar och nästa år ska det komma ännu fler. Att vi står för gästfrihet i Sverige är jätteviktigt. Integration är vad vi gör tillsammans i samhället och att möta människor över kultur- och språkgränser.

Lång väntan

De som samlats denna eftermiddag tycker att det är en bra mötesplats.

– Här är en trevlig atmosfär med vänskap, trevligt bemötande och vi lär oss svenska, säger Maen Matta från Syrien.

Att de tillbringar den mesta tiden med att vänta är något som många av de asylsökande återkommer till. De väntar på sitt uppehållstillstånd.

– Det är slöseri med tid, det tar runt ett år att få uppehållstillstånd och ytterligare sex månader för familjen att komma hit. Fick vi komma i gång med att läsa svenska på SFI på heltid så skulle vi lära oss mycket på ett halvår. Vi är tacksamma mot Sverige och Karlsborgarna som hjälper oss men vi vill vara till nytta i samhället och vi är många här i dag som har en eller två examen, säger Maen som är utbildad farmaceut och han pekar runt i lokalen och berättar att det finns en fysioterapeut, en ekonom, en ingenjör och en datatekniker bland de som samlats i kyrkans lokaler.

Utställning tillsammans

Läraren Husin Miari har varit i Sverige i tre månader och inte förrän den 31 mars har han fått tid för sin andra intervju på Migrationsverket. För att fördriva tiden målar han emellanåt och via öppen kyrka har han fått kontakt med Erna Stattin. De ska nu ställa ut tillsammans på julmarknaden hos Birgitta Settergren den sista helgen i november.

Varje måndagseftermiddag har Missionskyrkan öppet där nyanlända och Karlsborgare träffas för att umgås och lära av varandra.

– Vi har svenskundervisning, samhällsinformation och vi pratar om kultur. När det var valtider föreläste jag om det och om det parlamentariska styret men även om utgången av det svenska valet och vilken betydelse det har för Sverige och för dem, säger Anneli Bergsviker som håller i verksamheten.

Att mötas

Att ha en mötesplats är den viktigaste biten och emellanåt kommer uppåt 45 besökare.

– Det här är otroligt roligt och det ger mig och hela församlingen jättemycket. Samhällen i hela Sverige förändras, det har kommit många flyktingar och nästa år ska det komma ännu fler. Att vi står för gästfrihet i Sverige är jätteviktigt. Integration är vad vi gör tillsammans i samhället och att möta människor över kultur- och språkgränser.

Lång väntan

De som samlats denna eftermiddag tycker att det är en bra mötesplats.

– Här är en trevlig atmosfär med vänskap, trevligt bemötande och vi lär oss svenska, säger Maen Matta från Syrien.

Att de tillbringar den mesta tiden med att vänta är något som många av de asylsökande återkommer till. De väntar på sitt uppehållstillstånd.

– Det är slöseri med tid, det tar runt ett år att få uppehållstillstånd och ytterligare sex månader för familjen att komma hit. Fick vi komma i gång med att läsa svenska på SFI på heltid så skulle vi lära oss mycket på ett halvår. Vi är tacksamma mot Sverige och Karlsborgarna som hjälper oss men vi vill vara till nytta i samhället och vi är många här i dag som har en eller två examen, säger Maen som är utbildad farmaceut och han pekar runt i lokalen och berättar att det finns en fysioterapeut, en ekonom, en ingenjör och en datatekniker bland de som samlats i kyrkans lokaler.

Utställning tillsammans

Läraren Husin Miari har varit i Sverige i tre månader och inte förrän den 31 mars har han fått tid för sin andra intervju på Migrationsverket. För att fördriva tiden målar han emellanåt och via öppen kyrka har han fått kontakt med Erna Stattin. De ska nu ställa ut tillsammans på julmarknaden hos Birgitta Settergren den sista helgen i november.

  • Anneli Malm