15 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:54

Firar med att ge presenter till elever

Rädda Barnen fyller 95 år och barnkonventionen 25 år. Det firar de med att ge presenter i form av böcker till alla barn i årskurs två.

För 25 år sedan antog FN barnkonventionen om barnens rättigheter. Rädda Barnen vill att konventionen blir svensk lag något som regeringen har gett besked om att den ska bli. Det för att ingen kommun eller myndighet ska kunna bortse ifrån barns rättigheter när de fattar beslut utan de alltid ska behöva grunda sina beslut utifrån barnkonventionen.

Ger böcker

Rädda Barnens lokalförening i Karlsborg och Tibro har valt att uppmärksamma årsdagarna med att dela ut Astrid Lindgrens bok Mio min Mio till alla barn i årskurs två för att främja barns läsande. Att det blev en bok av Astrid Lindgren beror bland annat på att hon var en barnrättskämpe.

Först ut att få böcker var tvåorna på Mölltorpsskolan.

– Vi har under veckan haft tema läsning med olika aktiviteter som högläsning, besök på biblioteket och boktips så det passade bra att böckerna delades ut nu, säger läraren Jenny Rydén som också sitter i styrelsen för Rädda Barnen.

Viktigt att läsa

Under FN-dagen fick eleverna lära sig om barnkonventionen något som Jenny även påminde om i samband med bokutdelningen.

– Jag vet att ni fått lära er att alla barn har rätt att gå i skolan, få leka och vila och träffa sin mamma och pappa. Jag är med i Rädda Barnen som hela tiden kämpar för att barn i hela världen ska ha det bra. Ni får den här boken för att vi tycker att det är viktigt att alla barn läser mycket.

Under nästa vecka ska Rädda Barnen ge böcker till elever på Forsviks skola och Strandskolan.

För 25 år sedan antog FN barnkonventionen om barnens rättigheter. Rädda Barnen vill att konventionen blir svensk lag något som regeringen har gett besked om att den ska bli. Det för att ingen kommun eller myndighet ska kunna bortse ifrån barns rättigheter när de fattar beslut utan de alltid ska behöva grunda sina beslut utifrån barnkonventionen.

Ger böcker

Rädda Barnens lokalförening i Karlsborg och Tibro har valt att uppmärksamma årsdagarna med att dela ut Astrid Lindgrens bok Mio min Mio till alla barn i årskurs två för att främja barns läsande. Att det blev en bok av Astrid Lindgren beror bland annat på att hon var en barnrättskämpe.

Först ut att få böcker var tvåorna på Mölltorpsskolan.

– Vi har under veckan haft tema läsning med olika aktiviteter som högläsning, besök på biblioteket och boktips så det passade bra att böckerna delades ut nu, säger läraren Jenny Rydén som också sitter i styrelsen för Rädda Barnen.

Viktigt att läsa

Under FN-dagen fick eleverna lära sig om barnkonventionen något som Jenny även påminde om i samband med bokutdelningen.

– Jag vet att ni fått lära er att alla barn har rätt att gå i skolan, få leka och vila och träffa sin mamma och pappa. Jag är med i Rädda Barnen som hela tiden kämpar för att barn i hela världen ska ha det bra. Ni får den här boken för att vi tycker att det är viktigt att alla barn läser mycket.

Under nästa vecka ska Rädda Barnen ge böcker till elever på Forsviks skola och Strandskolan.

  • Anneli Malm