16 nov 2014 18:38

23 jan 2015 15:54

Heij har sjungit hela sitt liv

BOTTENSJÖN: Rutinerad speleman har rösten i behåll

Sprudlande spelemannen och vissångaren Sven Ingvar Heij från Mariestad hade bjudits in av Karlsborgs folkdanslag i lördags och 40-talet intresserade bänkade sig i stugan vid Bottensjön för att lyssna. Ordföranden Susanne Gloor hälsade välkomna.

Sven Ingvar Heij fyllde i somras 93 år. I hela hans liv har musiken varit i centrum. Han är inspiratör och nestor för många generationer spelemän främst i Västergötland. Sven Ingvar Heijs visskatt är diger och han delar generöst med sig av det han samlat under ett långt liv.

Visorna varierar från kärleksvisor till nidvisor, brännvinsvisor och även en religiös visa.

Låtarna är gamla och har förts vidare genom muntlig tradition. En av dem, berättar Sven Ingvar Heij, nedtecknades år 1900 i Skara efter att Kristina Lustig sjungit den för herr Lagmansson. Kristina Lustig var född 1829.

Heij berättade också dråpliga historier från gamla tider, både självupplevda och ärvda.

– När jag var nygift, hade vi en veckas semester per år och då hjälpte vi min kusin med höskörden på dagarna. Hela nätterna spelade vi och sjöng, så vi var precis slut. Jag har sjungit och spelat i hela mitt liv, skrattar han.

Jane Petersson spelade dragspel och kompade Heij både då han spelade fiol och sjöng.

Fyrtiotalet intresserade hade samlats i folkdansarnas stuga vid Bottensjön, bland dem hedersmedlemmen 102-åriga Vera Fredholm. De förundrades över den starka, klara röst Heij har och hans fantastiska minne. Visstunden varade i två timmar med en välbehövlig fikapaus mitt i.

Sven Ingvar Heij fyllde i somras 93 år. I hela hans liv har musiken varit i centrum. Han är inspiratör och nestor för många generationer spelemän främst i Västergötland. Sven Ingvar Heijs visskatt är diger och han delar generöst med sig av det han samlat under ett långt liv.

Visorna varierar från kärleksvisor till nidvisor, brännvinsvisor och även en religiös visa.

Låtarna är gamla och har förts vidare genom muntlig tradition. En av dem, berättar Sven Ingvar Heij, nedtecknades år 1900 i Skara efter att Kristina Lustig sjungit den för herr Lagmansson. Kristina Lustig var född 1829.

Heij berättade också dråpliga historier från gamla tider, både självupplevda och ärvda.

– När jag var nygift, hade vi en veckas semester per år och då hjälpte vi min kusin med höskörden på dagarna. Hela nätterna spelade vi och sjöng, så vi var precis slut. Jag har sjungit och spelat i hela mitt liv, skrattar han.

Jane Petersson spelade dragspel och kompade Heij både då han spelade fiol och sjöng.

Fyrtiotalet intresserade hade samlats i folkdansarnas stuga vid Bottensjön, bland dem hedersmedlemmen 102-åriga Vera Fredholm. De förundrades över den starka, klara röst Heij har och hans fantastiska minne. Visstunden varade i två timmar med en välbehövlig fikapaus mitt i.

  • Erika Fredholm