17 nov 2014 13:04

23 jan 2015 15:54

Bästa svenska lag på VM i multisport

Swedish armed forces adventure team kom nia

Försvarets lag slutade nia under VM i multisport. Sex dagar tidigare gick starten 700 kilometer bort. Över berg på 4400 meter ner över Andernas sluttning till Ecuadors djungel och floder för att slutligen hamna i Stilla Havet vid staden Mophiche.

Det var skönt att gå i mål.

– Vi är glada att vi är i mål, berättar laget samstämmigt.

Det har varit en lång resa på de tio sträckorna som tävlingen har bestått av. Den längsta sträckan var 16 mil upp och ner för berg på cykel. Bedömt en sjundedel har varit över 3000 meters höjd med tre toppar mot 4000 meters höjd och ovan. Utmaningen är och har varit tuff och att över huvud taget klara en sådan prestation är en bedrift.

– Höjden var det jobbigaste på denna resa. Höjder över 3500 meter var jobbigaste. Vi hade höjdsympton på laget och hade svårt att prestera under den delen av banan, säger lagkapten John Karlsson.

Med höjdsymton syftar han på kraftig huvudvärk och yrsel där balanssinnet slås ut och man kan inte springa rakt.

Tuff tävling

Multisport finns i olika sammansättning och längd. VM i multisport är en tävling som går dygnet runt i flera dagar. I detta fall i Ecuador där vinnartiden var 111 timmar och 15 minuter. Försvarsmaktens lag kom in på 140 timmar och 35 minuter och hamnade nia.

– Tävlingarna är så långa så en lite skillnad i fart kan göra en stor tidsskillnad i slutändan samt att laget fick en strafftid på fyra timmar efter att de hade missat en väg. Förenklat så är 24 timmar på en multisporttävling kanske 24 minuter på ett maraton. Vi är jättenöjda med vår prestation med ett sådant här nytt lag, säger John Karlsson.

Det var skönt att gå i mål.

– Vi är glada att vi är i mål, berättar laget samstämmigt.

Det har varit en lång resa på de tio sträckorna som tävlingen har bestått av. Den längsta sträckan var 16 mil upp och ner för berg på cykel. Bedömt en sjundedel har varit över 3000 meters höjd med tre toppar mot 4000 meters höjd och ovan. Utmaningen är och har varit tuff och att över huvud taget klara en sådan prestation är en bedrift.

– Höjden var det jobbigaste på denna resa. Höjder över 3500 meter var jobbigaste. Vi hade höjdsympton på laget och hade svårt att prestera under den delen av banan, säger lagkapten John Karlsson.

Med höjdsymton syftar han på kraftig huvudvärk och yrsel där balanssinnet slås ut och man kan inte springa rakt.

Tuff tävling

Multisport finns i olika sammansättning och längd. VM i multisport är en tävling som går dygnet runt i flera dagar. I detta fall i Ecuador där vinnartiden var 111 timmar och 15 minuter. Försvarsmaktens lag kom in på 140 timmar och 35 minuter och hamnade nia.

– Tävlingarna är så långa så en lite skillnad i fart kan göra en stor tidsskillnad i slutändan samt att laget fick en strafftid på fyra timmar efter att de hade missat en väg. Förenklat så är 24 timmar på en multisporttävling kanske 24 minuter på ett maraton. Vi är jättenöjda med vår prestation med ett sådant här nytt lag, säger John Karlsson.

  • Ronnie Hammar