22 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:54

Kreativiteten flödade på fästningen

Över 400 barn och vuxna kom för att skapa och umgås. Julpyssel är en tradition på museet som växer.

– Förra året var rekord med 450 personer här. Vi startade med julpyssel 1979 så det är över 30 år nu men det har aldrig varit så mycket folk som de sista åren och det är väldigt roligt. Jag tror man behöver traditioner och det är viktigt att bevara dem, säger Nadja Eriksson på Fästningsmuseet.

Det var en riktig skapande verkstad i museets lokaler. Åtskilliga bord stod uppställda som snart fylldes med diverse material som användes till att tillverka julsaker i olika former. Det målades och klistrades och däremellan kokades det karameller och göts tennfigurer.

Vanan inne

Alicia och Tindra Jakobsson samt Alma och Vilma Friske hade vanan in från tidigare år. De inledde med att tillaga karameller och sedan göt de hästar och fåglar i tenn innan de övergick till det mer traditionella pysslet. Det för att hinna så mycket som möjligt och undvika köer.

Älskar att pyssla

Emma Lindman var där för första gången.

– Det här är roligt för jag älskar att pyssla och här finns så mycket att välja på, säger hon medan hon tillverkar ett julkort.

– Det är kul att de ordnar det här och att det kommer så många, säger Ronny Ferm som är där tillsammans med dottern Indra.

Utan barn

Men alla som kom till pysseldagen hade inte barn med sig.

– Det är några som frågat om även vuxna utan barn får komma och alla är välkomna, säger Nadja Eriksson.

– Förra året var rekord med 450 personer här. Vi startade med julpyssel 1979 så det är över 30 år nu men det har aldrig varit så mycket folk som de sista åren och det är väldigt roligt. Jag tror man behöver traditioner och det är viktigt att bevara dem, säger Nadja Eriksson på Fästningsmuseet.

Det var en riktig skapande verkstad i museets lokaler. Åtskilliga bord stod uppställda som snart fylldes med diverse material som användes till att tillverka julsaker i olika former. Det målades och klistrades och däremellan kokades det karameller och göts tennfigurer.

Vanan inne

Alicia och Tindra Jakobsson samt Alma och Vilma Friske hade vanan in från tidigare år. De inledde med att tillaga karameller och sedan göt de hästar och fåglar i tenn innan de övergick till det mer traditionella pysslet. Det för att hinna så mycket som möjligt och undvika köer.

Älskar att pyssla

Emma Lindman var där för första gången.

– Det här är roligt för jag älskar att pyssla och här finns så mycket att välja på, säger hon medan hon tillverkar ett julkort.

– Det är kul att de ordnar det här och att det kommer så många, säger Ronny Ferm som är där tillsammans med dottern Indra.

Utan barn

Men alla som kom till pysseldagen hade inte barn med sig.

– Det är några som frågat om även vuxna utan barn får komma och alla är välkomna, säger Nadja Eriksson.

  • Anneli Malm