03 dec 2014 12:47

23 jan 2015 15:55

"Det har varit en jätterolig resa"

Agneta Rudolfsson har varit bokhandlare i 40 år. Hon är den tredje ägaren under de nästan 100 år som bokhandeln funnits i Karlsborg. Förhoppningsvis tar snart den fjärde över.

Bokhandeln i Karlsborg startades av systrarna Rut och Maja Nilsson 1917 i en lokal vid Rödesunds torg. 1921 flyttade de till Soldathemmet för att de skulle vara närheten av den skola som inrättades där. Agnetas far Sven-Gösta Rudolfsson tog över verksamheten 1957 och drev den fram till Agneta blev ägare den 1 december 1974.

– Jag sa upp mig från mitt jobb på Skaraborgsbanken i Göteborg och flyttade hem. Jag var 23 år då och Sveriges yngste bokhandlare, säger hon och tillägger:

– Det har varit en jätterolig resa och det här är en otroligt rolig bransch som har utvecklats genom åren. Från början fick inte vem som helst sälja böcker.

Innan starten fick hon besök av en kvinna från Bokförläggareföreningen i Stockholm som kom för att se om hon hade det som krävdes för att driva en bokhandel.

– Hon kom i röd dräkt, höga klackar och pagefrisyr. Det glömmer jag aldrig, säger Agneta och ler.

Tillbaka igen

I slutet av 1970-talet flyttade bokhandeln till Kungsgatan innan de, 1988, flyttade till de nuvarande lokalerna. Tillbaka till Rödesunds torg där det hela började.

Mycket har förändrats under årens lopp inte minst konkurrensen från näthandeln.

– Tidigare var det fasta bokpriser och det fanns inte så stort utbud. Från början servade vi kommunen med läromedel och biblioteket köpte alla sina böcker hos oss. Det var heller inte så mycket regler och krångel, allt var enklare.

Till salu

Agneta är i dag 63 år och bokhandeln är till salu.

– Jag vill ha några år i frihet då jag inte behöver passa tider. Jag är förhoppningsfull och hoppas att någon vill fortsätta driva bokhandeln, för det är lite av hjärtat i handeln, tycker jag. Jag hoppas att det blir klart före sommaren.

Bokhandeln i Karlsborg startades av systrarna Rut och Maja Nilsson 1917 i en lokal vid Rödesunds torg. 1921 flyttade de till Soldathemmet för att de skulle vara närheten av den skola som inrättades där. Agnetas far Sven-Gösta Rudolfsson tog över verksamheten 1957 och drev den fram till Agneta blev ägare den 1 december 1974.

– Jag sa upp mig från mitt jobb på Skaraborgsbanken i Göteborg och flyttade hem. Jag var 23 år då och Sveriges yngste bokhandlare, säger hon och tillägger:

– Det har varit en jätterolig resa och det här är en otroligt rolig bransch som har utvecklats genom åren. Från början fick inte vem som helst sälja böcker.

Innan starten fick hon besök av en kvinna från Bokförläggareföreningen i Stockholm som kom för att se om hon hade det som krävdes för att driva en bokhandel.

– Hon kom i röd dräkt, höga klackar och pagefrisyr. Det glömmer jag aldrig, säger Agneta och ler.

Tillbaka igen

I slutet av 1970-talet flyttade bokhandeln till Kungsgatan innan de, 1988, flyttade till de nuvarande lokalerna. Tillbaka till Rödesunds torg där det hela började.

Mycket har förändrats under årens lopp inte minst konkurrensen från näthandeln.

– Tidigare var det fasta bokpriser och det fanns inte så stort utbud. Från början servade vi kommunen med läromedel och biblioteket köpte alla sina böcker hos oss. Det var heller inte så mycket regler och krångel, allt var enklare.

Till salu

Agneta är i dag 63 år och bokhandeln är till salu.

– Jag vill ha några år i frihet då jag inte behöver passa tider. Jag är förhoppningsfull och hoppas att någon vill fortsätta driva bokhandeln, för det är lite av hjärtat i handeln, tycker jag. Jag hoppas att det blir klart före sommaren.

  • Anneli Malm