05 dec 2014 14:19

23 jan 2015 15:55

Julkonsert med Marinens musikkår

Försvarsmakten inbjöd åter, enligt traditionen, till en julkonsert med Marinens musikkår i Garnisonskyrkan, där Bjorn Sagstad var kvällens dirigent.

Garnisonskyrkan var välfylld av en förväntansfull publik när Marinens Musikkår tågade in och angav tonen i Symphonic Prelude to Adeste Fidelis, en Amerikansk version av psalmen Dagen är kommen, kom låt oss tillbedja. En märktig inledning som ekade under valven i Garnisonskyrkan. Marinens musikkår som består av ett 30 tal manliga och kvinnliga musiker, som har musiken som yrke, där det för något år sedan var tveksamt om musikkåren fick plats i Försvarsmaktens budget, något som denna kväll var som bortblåsts, bildligt talat.

Många instrument

En märklig samling av instrument för en militär musikkår fanns också med vid Julkonserten, där det förutom de klassiska blåsinstrumenten, fanns slagverk med mängder av finesser, där klockor, trianglar, vibrafoner gav extra krydda till melodierna. Till och med en basfiol syntes i mängden och gjorde sitt bästa för att höras.

Opera och jultoner

Sagan om Hans och Greta som är en Operett med julinnehåll presenterades, där tomten och julklappar finns med i operetten. Så kom Elias Gustafsson med sin tuba och bjöd på White Christmas, så att publiken kunde ana både julesnö och skönhet, När Juldagsmorgon glimmar, fanns också med, en julpsalm som fick en festlig ram. Winter Danses och Sleigh Ride passade också fint in, den senare med sina galopperande hästar och klingande spel, innan det var tid för Disney-time. Publiken var med på noterna och visade sin uppskattning så överflödande att Marinens musikkår bjöd på Julpsalmen O Helga Natt, som avslutning pådenna högklassiga julkonsert i Garnisonskyrkan, där även K3:s egen marsch, Livrementet Husarers marsch fick en mäktig presentation.

Garnisonskyrkan var välfylld av en förväntansfull publik när Marinens Musikkår tågade in och angav tonen i Symphonic Prelude to Adeste Fidelis, en Amerikansk version av psalmen Dagen är kommen, kom låt oss tillbedja. En märktig inledning som ekade under valven i Garnisonskyrkan. Marinens musikkår som består av ett 30 tal manliga och kvinnliga musiker, som har musiken som yrke, där det för något år sedan var tveksamt om musikkåren fick plats i Försvarsmaktens budget, något som denna kväll var som bortblåsts, bildligt talat.

Många instrument

En märklig samling av instrument för en militär musikkår fanns också med vid Julkonserten, där det förutom de klassiska blåsinstrumenten, fanns slagverk med mängder av finesser, där klockor, trianglar, vibrafoner gav extra krydda till melodierna. Till och med en basfiol syntes i mängden och gjorde sitt bästa för att höras.

Opera och jultoner

Sagan om Hans och Greta som är en Operett med julinnehåll presenterades, där tomten och julklappar finns med i operetten. Så kom Elias Gustafsson med sin tuba och bjöd på White Christmas, så att publiken kunde ana både julesnö och skönhet, När Juldagsmorgon glimmar, fanns också med, en julpsalm som fick en festlig ram. Winter Danses och Sleigh Ride passade också fint in, den senare med sina galopperande hästar och klingande spel, innan det var tid för Disney-time. Publiken var med på noterna och visade sin uppskattning så överflödande att Marinens musikkår bjöd på Julpsalmen O Helga Natt, som avslutning pådenna högklassiga julkonsert i Garnisonskyrkan, där även K3:s egen marsch, Livrementet Husarers marsch fick en mäktig presentation.

  • Lennart Strömberg