15 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:55

Julmusik med Karlsborgs storband

I en fullsatt pingstkyrka bjöd Karlsborgs storband på söndagskvällen på medryckande julmusik. Dagen till ära var bandet förstärkt med sångsolisten Viktor Backman.

Konserten inleddes med Jingle bells, som enligt uppgiftslämnaren tillkom mitt i sommaren i 35 graders värme. Förklarligt nog slog den inte igenom förrän december det året. Efter denna välkända bjällerklang följde en lång rad julsånger med hög igenkänningsfaktor.

Karlsborgs storband, som för övrigt bildades 1975, bestod under gårdagens konsert av fem saxofoner, fyra tromboner, fyra trumpeter, bas, gitarr och piano. Den maskulina sidan i god majoritet, dock finns två damer med i det 16 man starka bandet.

Kvällens sångsolist var Viktor Backman, till vardags elevcoach på Carl Johanskolan. Blue Christmas och Feliz navidad var två av de låtar han med den äran framförde och som alla skönt kunde gunga med i.

Publiken gavs också tillfälle att lufta sina strupar i de två psalmerna nummer 115 och 116. Efter fyra takters intro av storbandet stämde auditoriet in. Falsk- eller skönsång spelade inte så stor roll, saxofonerna överröstade de flesta stämmor.

Nästa år firar alltså Karlsborgs storband 40 år. En liten hint om att detta, på ett ännu hemligt sätt, kommer att celebreras den 3 juli. Mera yppades inte, dock finns aningar. Konsert blir det också, precis som innevarande år, i Gjuteriet vid Forsviks Bruk senare under sommaren.

Konserten inleddes med Jingle bells, som enligt uppgiftslämnaren tillkom mitt i sommaren i 35 graders värme. Förklarligt nog slog den inte igenom förrän december det året. Efter denna välkända bjällerklang följde en lång rad julsånger med hög igenkänningsfaktor.

Karlsborgs storband, som för övrigt bildades 1975, bestod under gårdagens konsert av fem saxofoner, fyra tromboner, fyra trumpeter, bas, gitarr och piano. Den maskulina sidan i god majoritet, dock finns två damer med i det 16 man starka bandet.

Kvällens sångsolist var Viktor Backman, till vardags elevcoach på Carl Johanskolan. Blue Christmas och Feliz navidad var två av de låtar han med den äran framförde och som alla skönt kunde gunga med i.

Publiken gavs också tillfälle att lufta sina strupar i de två psalmerna nummer 115 och 116. Efter fyra takters intro av storbandet stämde auditoriet in. Falsk- eller skönsång spelade inte så stor roll, saxofonerna överröstade de flesta stämmor.

Nästa år firar alltså Karlsborgs storband 40 år. En liten hint om att detta, på ett ännu hemligt sätt, kommer att celebreras den 3 juli. Mera yppades inte, dock finns aningar. Konsert blir det också, precis som innevarande år, i Gjuteriet vid Forsviks Bruk senare under sommaren.

  • Inger Andersson-Hultin