22 dec 2014 05:00

23 jan 2015 15:56

Julledighet på Varvet

Efter en intensiv höst på Forsviks varv med renovering av Ångslup 45 tar man nu ledigt under julen.

Ångslup 45 som är det senaste projektet för att skapa ytterligare en turistattraktion omkring Forsviks Bruk till sommaren. Ett levande museifartyg för kortare turer på Vikens farvatten, gjorde projektet Ångslup 45 intressant.

Renoveringen 50 % klar

Nu passade det utmärkt för de åtta varvsteknikerna att ta en julledig och invänta det nya året för att klara ut de återstående 50 % av renoveringsarbetet så att sjösättning kan ske omkring augusti 2015.

– Varvsarbetarna har funnits på plats på plats varje onsdag under hösten och så kommer det också att fungera till våren, berättade Bernt Breding, som är en av de åtta intresserade teknikerna.

– Arbetet utförs helt ideellt av oss, där alla har födelsetalet 1945 eller tidigare, där alla med grundläggande matematiska kunskaper kan se gruppens ungefärliga ålder.

Trevlig sysselsättning

– Det är mycket trevligt att fått ta sig an Ångslup 45, som är inte mindre än 110 år gammal och ägs av Sjöhistoriska Museet, men som disponeras av varvet här i Forsvik, berättade Bernt.

– Någon kallar det för ”gubbdagis” och det får vi väl stå ut med men det är en glädje för oss som jobbar med detta, att skapa något användbart av något mycket gammalt.

Slipdammet yrde och lufthamrarna slamrade när ”grabbarna” väl skyddade med ansiktsmasker fixade 45-an klar för målning veckan före jul. Ett gäng förberedde ångpannan för provtryckning och några tog sig an propeller och roder, som nu är klara för att tas i bruk.

– Den som är intresserad av arbetet med 45-an är alltid välkommen på studiebesök, sade Bernt Breding, som redan nu tillsammans med kompisarna börjat fundera på björkved till ångpannan, det är med detta unika bränsle som 45-an kommer att ”segla” i Vikens farvatten.

Ångslup 45 som är det senaste projektet för att skapa ytterligare en turistattraktion omkring Forsviks Bruk till sommaren. Ett levande museifartyg för kortare turer på Vikens farvatten, gjorde projektet Ångslup 45 intressant.

Renoveringen 50 % klar

Nu passade det utmärkt för de åtta varvsteknikerna att ta en julledig och invänta det nya året för att klara ut de återstående 50 % av renoveringsarbetet så att sjösättning kan ske omkring augusti 2015.

– Varvsarbetarna har funnits på plats på plats varje onsdag under hösten och så kommer det också att fungera till våren, berättade Bernt Breding, som är en av de åtta intresserade teknikerna.

– Arbetet utförs helt ideellt av oss, där alla har födelsetalet 1945 eller tidigare, där alla med grundläggande matematiska kunskaper kan se gruppens ungefärliga ålder.

Trevlig sysselsättning

– Det är mycket trevligt att fått ta sig an Ångslup 45, som är inte mindre än 110 år gammal och ägs av Sjöhistoriska Museet, men som disponeras av varvet här i Forsvik, berättade Bernt.

– Någon kallar det för ”gubbdagis” och det får vi väl stå ut med men det är en glädje för oss som jobbar med detta, att skapa något användbart av något mycket gammalt.

Slipdammet yrde och lufthamrarna slamrade när ”grabbarna” väl skyddade med ansiktsmasker fixade 45-an klar för målning veckan före jul. Ett gäng förberedde ångpannan för provtryckning och några tog sig an propeller och roder, som nu är klara för att tas i bruk.

– Den som är intresserad av arbetet med 45-an är alltid välkommen på studiebesök, sade Bernt Breding, som redan nu tillsammans med kompisarna börjat fundera på björkved till ångpannan, det är med detta unika bränsle som 45-an kommer att ”segla” i Vikens farvatten.

  • Lennart Strömberg