27 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:56

Kyrkosång blev starten

ENGAGEMANG: Musik, ljud och film

Eldsjäl. Stig Sjöberg har många järn i elden. Är det inte visfestivaler är det lokal-tv. Han har ett grammofonbolag och har bland annat spelat in en demo åt Björn Skifs och skivor med Nicolai Gedda, Snoddas och Arne ”Rosen” Qvick. Musikintresset har funnits med länge.

Det var när han som ung såg kyrkosångare Thore Gullberg uppträda som han upptäckte musiken och senare även den klassiska musiken. Men han började med att filma. 1958 köpte han sig en filmkamera och 1962 fick han i uppdrag av Baptistförbundet att filma ett scoutläger i Åmmeberg utanför Askersund.

– Den blev mycket uppmärksammad och visades mycket runt om i Sverige, mest i kyrkor. Det var ett blött läger och de gick på leriga åkrar men ändå lyckades jag få med massor av sol. Den filmen finns i dag arkiverad i Svenska filminstitutets bevarande gruva i Grängesberg, säger han.

Där finns ytterligare en film av Stig bevarad. En revy som spelades på Avenyteatern i Ludvika med ingen mindre än Alice Timander som primadonna.

Spela in musik

Han skaffade sig en bandspelare och fick i uppdrag att spela in kammarorkestern i Ludvika.

– Det gav mig samtidig en klassisk musikskolning och det här höll jag på med i flera år.

Bland annat spelade han in ett demoband med Björn Skifs och Slam Creepers.

– Det lät förskräcklig, jag kände inte för den musiken. Men popen kom ju då och det var också en sorts skolning. Tyvärr har jag bara asken kvar, jag vet inte var bandet tagit vägen, kanske har jag lånat ut det.

Startade bolag

1969 startade han sitt grammofonbolag och började spela in skivor. Visor vid Väsman var den första och 1970 var de med i uttagningen till Svensktoppen.

– De kom med i tv, på den tiden, och i färg. De spelade playback så det var mitt band de spelade upp. Min första skiva var med i tv. Elisabeth Söderström satt i juryn och Sylvia Wrethammar var en av dem som tävlade samtidigt.

Gedda och Snoddas

Det har blivit många minnen över roliga händelser genom åren. 350 skivproduktioner har han hunnit med där han gjort allt från inspelning till skivomslag. Det är skivor med spelmansmusik och symfoniorkestrar och med artister som Snoddas och Nicolai Gedda. Konserten i Stora Tuna kyrka till Jussi Björlings minne med Gedda såldes i många exemplar.

– Pianisten lyckades komma åt en tangent för mycket så det klickade. Jag hittade samma ton längre bak i låten och lyckades rädda låten genom att klippa i originalbandet och tejpa. Det var ett rent hantverk på den tiden.

Det har även blivit en hel del julmusik som det populära programmet luciamorgon på Carl Larssongården.

– Det direktsändes 1975 och var så populärt att det gick i repris flera gånger. Jag spelade in det på våren 1976. Vi satt uppe på natten och redigera och ute sjöng fåglarna.

Många järn i elden

Han har gjort en hel del inspelningar åt riksradion, varit med och startat Kumlanytt.se och har varit medielärare på gymnasiet i Falun bland mycket annat. I dag är han 73 år men har inte trappat av på takten. I somras anordnade han kör- och visfestivalen vid kanalen, ett evenemang som återkommer i sommar.

– Det blev ett väldigt positivt gensvar. Nästa år kommer troligen Simon Ljungman hit med sin kör och det blir mycket kör och vissång på programmet.

Startat lokal-tv

Det senaste i hans projekt är att dra i gång Karlsborgs lokal-tv som har börjat så smått med sändningar. Mer är att vänta under nästa år då samarbetet med Studiefrämjandet kommer i gång. De kommer att hålla i utbildningar för både barn och vuxna som sedan kan vara med och bidra till kanalen.

– Jag hoppas även att vi kan få sponsorpengar så vi kan köpa in bättre kameror, i dag har vi filmat med konsumentkameror så ljud och bild blir inte riktigt bra, säger han.

Det kommer att bli fullt upp även nästa år för Stig Sjöberg.

Det var när han som ung såg kyrkosångare Thore Gullberg uppträda som han upptäckte musiken och senare även den klassiska musiken. Men han började med att filma. 1958 köpte han sig en filmkamera och 1962 fick han i uppdrag av Baptistförbundet att filma ett scoutläger i Åmmeberg utanför Askersund.

– Den blev mycket uppmärksammad och visades mycket runt om i Sverige, mest i kyrkor. Det var ett blött läger och de gick på leriga åkrar men ändå lyckades jag få med massor av sol. Den filmen finns i dag arkiverad i Svenska filminstitutets bevarande gruva i Grängesberg, säger han.

Där finns ytterligare en film av Stig bevarad. En revy som spelades på Avenyteatern i Ludvika med ingen mindre än Alice Timander som primadonna.

Spela in musik

Han skaffade sig en bandspelare och fick i uppdrag att spela in kammarorkestern i Ludvika.

– Det gav mig samtidig en klassisk musikskolning och det här höll jag på med i flera år.

Bland annat spelade han in ett demoband med Björn Skifs och Slam Creepers.

– Det lät förskräcklig, jag kände inte för den musiken. Men popen kom ju då och det var också en sorts skolning. Tyvärr har jag bara asken kvar, jag vet inte var bandet tagit vägen, kanske har jag lånat ut det.

Startade bolag

1969 startade han sitt grammofonbolag och började spela in skivor. Visor vid Väsman var den första och 1970 var de med i uttagningen till Svensktoppen.

– De kom med i tv, på den tiden, och i färg. De spelade playback så det var mitt band de spelade upp. Min första skiva var med i tv. Elisabeth Söderström satt i juryn och Sylvia Wrethammar var en av dem som tävlade samtidigt.

Gedda och Snoddas

Det har blivit många minnen över roliga händelser genom åren. 350 skivproduktioner har han hunnit med där han gjort allt från inspelning till skivomslag. Det är skivor med spelmansmusik och symfoniorkestrar och med artister som Snoddas och Nicolai Gedda. Konserten i Stora Tuna kyrka till Jussi Björlings minne med Gedda såldes i många exemplar.

– Pianisten lyckades komma åt en tangent för mycket så det klickade. Jag hittade samma ton längre bak i låten och lyckades rädda låten genom att klippa i originalbandet och tejpa. Det var ett rent hantverk på den tiden.

Det har även blivit en hel del julmusik som det populära programmet luciamorgon på Carl Larssongården.

– Det direktsändes 1975 och var så populärt att det gick i repris flera gånger. Jag spelade in det på våren 1976. Vi satt uppe på natten och redigera och ute sjöng fåglarna.

Många järn i elden

Han har gjort en hel del inspelningar åt riksradion, varit med och startat Kumlanytt.se och har varit medielärare på gymnasiet i Falun bland mycket annat. I dag är han 73 år men har inte trappat av på takten. I somras anordnade han kör- och visfestivalen vid kanalen, ett evenemang som återkommer i sommar.

– Det blev ett väldigt positivt gensvar. Nästa år kommer troligen Simon Ljungman hit med sin kör och det blir mycket kör och vissång på programmet.

Startat lokal-tv

Det senaste i hans projekt är att dra i gång Karlsborgs lokal-tv som har börjat så smått med sändningar. Mer är att vänta under nästa år då samarbetet med Studiefrämjandet kommer i gång. De kommer att hålla i utbildningar för både barn och vuxna som sedan kan vara med och bidra till kanalen.

– Jag hoppas även att vi kan få sponsorpengar så vi kan köpa in bättre kameror, i dag har vi filmat med konsumentkameror så ljud och bild blir inte riktigt bra, säger han.

Det kommer att bli fullt upp även nästa år för Stig Sjöberg.

  • Anneli Malm