30 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:56

Anna satsar allt på sång

KARLSBORG: Sjöng för kungaparet

Vid allsången 2011 tog hon Karlsborg med storm. I dag är Anna Gyllingberg studerande på musikgymnasium i Stockholm. Nyligen sjöng hon för kungaparet.

För tre år sedan uppträdde Anna Gyllingberg från Mölltorp vid allsångsscenen i Karlsborg, och trots att hon då bara hunnit fylla 15 år blev det ett minnesvärt ögonblick som öppnade många dörrar.

– Jag har alltid varit mycket i kyrkan och haft uppdrag på gudstjänster men det första riktiga framträdandet var nog allsången, efter det blev jag lite lokalkändis.

– När jag gick i nian hade jag spelningar som deltidsjobb, förklarar hon.

Kungligt uppträdande

I dag studerar Anna vid musikgymnasiet Lilla akademin i Stockholm. Där får hon möjlighet att utveckla sin talang och ges värdefulla erfarenheter.

– Mitt huvudinstrument är sång. Vi har en gymnasiekör, kammarkör och sångensemble. Sedan läser vi teori, musikanalys och dirigering. Strax före jul sjöng vi på en privat middag för kungen med sällskap och vid svenska akademins årliga sammanträff.

Tidigt intresse

– Det var två intensiva dagar som var jätteroliga, för mig var det väldigt stort, uttrycker Anna.

Till skillnad från många andra unga har hon valt att satsa på opera och Intresset startade redan i unga år.

– Både mamma och pappa är tondöva men de har alltid lyssnat mycket på klassisk musik. Jag skrev låtar som väldigt liten och ville uppträda för allt och alla. Vid fyraårsåldern började jag i kyrkokör och hemma provade jag att utforska min röst genom att sjunga opera vid tioårsåldern, berättar Anna.

Målinriktad

Siktet på framtiden är inställt. Anna har bilden klar för sig. Ett drömscenarium för Anna är att arbeta som frilansande artist.

Fast vägen dit är lång och mödosam är det inget som skrämmer henne.

Skola i Vadstena

– Jag kommer att söka vidare men inom opera är det svårt att komma in, rösten utvecklas ända tills du är 23 men det finns en jättebra folkhögskola i Vadstena. Efter det vill jag absolut läsa vid operahögskola, gärna utomlands.

– Genom det får man mycket kontakter som allt i den här branschen handlar om. Mitt mål är London. Det är bättre att ta den långa hårda vägen i stället för den snabba och korta, säger Anna.

För tre år sedan uppträdde Anna Gyllingberg från Mölltorp vid allsångsscenen i Karlsborg, och trots att hon då bara hunnit fylla 15 år blev det ett minnesvärt ögonblick som öppnade många dörrar.

– Jag har alltid varit mycket i kyrkan och haft uppdrag på gudstjänster men det första riktiga framträdandet var nog allsången, efter det blev jag lite lokalkändis.

– När jag gick i nian hade jag spelningar som deltidsjobb, förklarar hon.

Kungligt uppträdande

I dag studerar Anna vid musikgymnasiet Lilla akademin i Stockholm. Där får hon möjlighet att utveckla sin talang och ges värdefulla erfarenheter.

– Mitt huvudinstrument är sång. Vi har en gymnasiekör, kammarkör och sångensemble. Sedan läser vi teori, musikanalys och dirigering. Strax före jul sjöng vi på en privat middag för kungen med sällskap och vid svenska akademins årliga sammanträff.

Tidigt intresse

– Det var två intensiva dagar som var jätteroliga, för mig var det väldigt stort, uttrycker Anna.

Till skillnad från många andra unga har hon valt att satsa på opera och Intresset startade redan i unga år.

– Både mamma och pappa är tondöva men de har alltid lyssnat mycket på klassisk musik. Jag skrev låtar som väldigt liten och ville uppträda för allt och alla. Vid fyraårsåldern började jag i kyrkokör och hemma provade jag att utforska min röst genom att sjunga opera vid tioårsåldern, berättar Anna.

Målinriktad

Siktet på framtiden är inställt. Anna har bilden klar för sig. Ett drömscenarium för Anna är att arbeta som frilansande artist.

Fast vägen dit är lång och mödosam är det inget som skrämmer henne.

Skola i Vadstena

– Jag kommer att söka vidare men inom opera är det svårt att komma in, rösten utvecklas ända tills du är 23 men det finns en jättebra folkhögskola i Vadstena. Efter det vill jag absolut läsa vid operahögskola, gärna utomlands.

– Genom det får man mycket kontakter som allt i den här branschen handlar om. Mitt mål är London. Det är bättre att ta den långa hårda vägen i stället för den snabba och korta, säger Anna.

  • Frans Nilsson