26 jan 2015 06:00

29 jan 2015 06:01

Sånger och äventyr från de sju haven

TEATER: Uppskattad pjäs

I fredags eftermiddag förvandlades scenen i fästningsteatern till ett sjörövarskepp när Styrman Silver och Kapten Guld lättade ankar och seglade ut på de sju haven.
Med sång, dans och ramsor reflekterade de tillsammans barn från förskolan och lågstadiet över vardagens stora livsfrågor.

Sabina Henriksson och Christer Grandin gestaltar två levnadsglada och spralliga sjörövare. De är klädda i vita skjortor med krusade snibbar och på huvudet har de svarta trekantshattar med döskallemärke. Tillsammans med jungmännen, bläckfisken Melker som är rädd för vatten och utkiken, apan Moltas ger de sig ut på en seglats över de sju haven.

Pjäsens budskap är vänskap, solidaritet, respekt och tolerans mellan människor.

Sjörövarna levererar budskapen med stor scennärvaro och bjuder redan från start in publiken till sång och dans. Responsen är stor och många av barnen står upp mellan bänkraderna under föreställningen.

Skådespelaren Sabina Henrikssons musikalitet är stor och hon växlar obehindrat under mellan durspel, gitarr och fiol. Tillsammans sjunger duon både egen producerat material och sånger från den svenska visskatten.

En av föreställningens många höjdpunkter är att se Christer Grandin leva ut i rollen som den egocentriske Kapten Guld. Han vill vara en sjusärdeles karl men likt Sjörövar-Fabbe blir han sjösjuk. Han kommer i konflikt med sin egen självbild och känslorna spelar honom ett spratt. Men tack vare stödet från Styrman Silver, som är den klokare av de två, kommer han på bättre tankar och blir både givmild och kärleksfull mot sin omgivning.

Manuset är välskrivet. Styrkan i föreställningen är att duon, trots en ung publik, vågar reflektera över livets svåra frågor som döden och förlorad kärlek. I barnboksförfattarens Astrids Lindgrens visa om Kalle Teodor får publiken följa sjömannens öde när han mister livet under en storm i Biscaya. Och i visan om Josephine mä symaskin berättas historien om den unga kvinnan som offrade livet för sin käresta.

Föreställningen var ett samarbete mellan studieförbundet, Vuxenskolan och Soldathemsförbundet i Karlsborg.

Sabina Henriksson och Christer Grandin gestaltar två levnadsglada och spralliga sjörövare. De är klädda i vita skjortor med krusade snibbar och på huvudet har de svarta trekantshattar med döskallemärke. Tillsammans med jungmännen, bläckfisken Melker som är rädd för vatten och utkiken, apan Moltas ger de sig ut på en seglats över de sju haven.

Pjäsens budskap är vänskap, solidaritet, respekt och tolerans mellan människor.

Sjörövarna levererar budskapen med stor scennärvaro och bjuder redan från start in publiken till sång och dans. Responsen är stor och många av barnen står upp mellan bänkraderna under föreställningen.

Skådespelaren Sabina Henrikssons musikalitet är stor och hon växlar obehindrat under mellan durspel, gitarr och fiol. Tillsammans sjunger duon både egen producerat material och sånger från den svenska visskatten.

En av föreställningens många höjdpunkter är att se Christer Grandin leva ut i rollen som den egocentriske Kapten Guld. Han vill vara en sjusärdeles karl men likt Sjörövar-Fabbe blir han sjösjuk. Han kommer i konflikt med sin egen självbild och känslorna spelar honom ett spratt. Men tack vare stödet från Styrman Silver, som är den klokare av de två, kommer han på bättre tankar och blir både givmild och kärleksfull mot sin omgivning.

Manuset är välskrivet. Styrkan i föreställningen är att duon, trots en ung publik, vågar reflektera över livets svåra frågor som döden och förlorad kärlek. I barnboksförfattarens Astrids Lindgrens visa om Kalle Teodor får publiken följa sjömannens öde när han mister livet under en storm i Biscaya. Och i visan om Josephine mä symaskin berättas historien om den unga kvinnan som offrade livet för sin käresta.

Föreställningen var ett samarbete mellan studieförbundet, Vuxenskolan och Soldathemsförbundet i Karlsborg.

  • Henrik Beck-Friis