15 feb 2015 19:25

15 feb 2015 19:25

Scouterna täljde och eldade

Vid scoutstugan i Södra skogen var det många aktiviteter under sportlovets sista dag. Medan ett stort moln fällde snöflingor, kämpade scouterna för att få eldarna att ta sig.

För dagen var det sju ordinarie scouter och tre prova-på-besökare som fick delta i de olika aktiviteterna. Flera ledare var på plats för att instruera. Man surrade ihop mindre trädstammar i exakta vinklar som stöd för ett vindskydd. På detta fästes sedan en presenning.

Man fick också lära sig om livräddning. Det är kanske inte så enkelt att kasta en livlina och pricka rätt för att nå någon som råkat hamna i en vak i isen. Vaken var markerad på gräsmattan och med lite träning lyckades flera av scouterna få tyngden att hamna i vaken.

Grilla korv

Det är roligt att elda. Det var alla överens om. Först fick man spänta stickor för att ha något att tända i. Inga tändvätskor här, inte! När man är tio år kan man få knivbevis. Man skulle blåsa på glöden så att elden tog sig ordentligt, omväxlande från ena och andra hållet.

I en bleckburk hade barnen såpvatten och när det började koka, flödade såpvattnet över. Stort jubel utbröt då. Man avslutade förstås med korvgrillning som höjdaren på aktivitetsdagen.

Eva Wadhed, som själv blev scout 1970 och scoutledare 1981, tycker det vore roligt med lite fler scouter i Karlsborg. Först blir man spårare vid sju års ålder, sedan upptäckare och till slut är man redo att bli äventyrare.

– Dagens unga kan väldigt mycket teoretiskt, men har inte så mycket praktik. Det får de hos oss.

Sara Fjällman kom för att få plåster på ett skrapsår. Sara har varit scout i fem år, sovit i vindskydd, gillar att göra knopar och bäst av allt, att få vara ute i naturen.

För dagen var det sju ordinarie scouter och tre prova-på-besökare som fick delta i de olika aktiviteterna. Flera ledare var på plats för att instruera. Man surrade ihop mindre trädstammar i exakta vinklar som stöd för ett vindskydd. På detta fästes sedan en presenning.

Man fick också lära sig om livräddning. Det är kanske inte så enkelt att kasta en livlina och pricka rätt för att nå någon som råkat hamna i en vak i isen. Vaken var markerad på gräsmattan och med lite träning lyckades flera av scouterna få tyngden att hamna i vaken.

Grilla korv

Det är roligt att elda. Det var alla överens om. Först fick man spänta stickor för att ha något att tända i. Inga tändvätskor här, inte! När man är tio år kan man få knivbevis. Man skulle blåsa på glöden så att elden tog sig ordentligt, omväxlande från ena och andra hållet.

I en bleckburk hade barnen såpvatten och när det började koka, flödade såpvattnet över. Stort jubel utbröt då. Man avslutade förstås med korvgrillning som höjdaren på aktivitetsdagen.

Eva Wadhed, som själv blev scout 1970 och scoutledare 1981, tycker det vore roligt med lite fler scouter i Karlsborg. Först blir man spårare vid sju års ålder, sedan upptäckare och till slut är man redo att bli äventyrare.

– Dagens unga kan väldigt mycket teoretiskt, men har inte så mycket praktik. Det får de hos oss.

Sara Fjällman kom för att få plåster på ett skrapsår. Sara har varit scout i fem år, sovit i vindskydd, gillar att göra knopar och bäst av allt, att få vara ute i naturen.

  • Erika Fredholm