16 feb 2015 05:00

16 feb 2015 05:00

Lena höll föredrag på hunddagis

Karlsborgs veterinär Lena Andersson förläste på hunddagiset 4-ben på söndagsförmiddagen.

Detta var andra träffen i en temaserie som genomförs under våren.

Hunddagiset 4-ben i Norra skogen bedriver inte bara tillsyn och stimulans för hundar utan är också ett socialt företag, vars ändamål är att integrera människor som behöver ett avstamp för att komma ut i arbetslivet och personer som har försörjningsstöd.

Timanställd på hunddagiset.

– Jag älskar att vara här, berättar Anneli Axelsson entusiastiskt. Varje hund får två promenader per dag. Då är vi ute kanske en timma. Vissa hundar mår bäst av att gå enskilt, medan andra gillar annat hundsällskap. Det blir många timmar ute för oss som arbetar här.

Dagiset finns i Gamla Luxorhuset och har inretts med rymliga burar, soffor med skynken, mattor och leksaker. Här kan hunden få sällskap och stimulans när husse och matte jobbar.

Rastgård

Verksamhetsledare för 4-ben är Annika Alexandersson. Hon berättar att förslaget om en rastgård för hundar, vilket fick avslag av kommunen, nu har återremitterats.

– Idén är ju att vi och alla andra som vill ska kunna använda rastgården. Vi skulle givetvis se efter att allt fungerar och tillsynskostnaden för kommunen blir inte stor, anser Annika.

Veterinär Lena Andersson talade om förebyggande hundvård. Om besiktning av valpen, avmaskning och id-märkning, om navelbråck, testikelkontroll och bettet. Vilka sjukdomar man bör vaccinera för och hur ofta. Det är mycket att tänka på innan man faller pladask för en bedårande liten valp.

Hunddagiset 4-ben i Norra skogen bedriver inte bara tillsyn och stimulans för hundar utan är också ett socialt företag, vars ändamål är att integrera människor som behöver ett avstamp för att komma ut i arbetslivet och personer som har försörjningsstöd.

Timanställd på hunddagiset.

– Jag älskar att vara här, berättar Anneli Axelsson entusiastiskt. Varje hund får två promenader per dag. Då är vi ute kanske en timma. Vissa hundar mår bäst av att gå enskilt, medan andra gillar annat hundsällskap. Det blir många timmar ute för oss som arbetar här.

Dagiset finns i Gamla Luxorhuset och har inretts med rymliga burar, soffor med skynken, mattor och leksaker. Här kan hunden få sällskap och stimulans när husse och matte jobbar.

Rastgård

Verksamhetsledare för 4-ben är Annika Alexandersson. Hon berättar att förslaget om en rastgård för hundar, vilket fick avslag av kommunen, nu har återremitterats.

– Idén är ju att vi och alla andra som vill ska kunna använda rastgården. Vi skulle givetvis se efter att allt fungerar och tillsynskostnaden för kommunen blir inte stor, anser Annika.

Veterinär Lena Andersson talade om förebyggande hundvård. Om besiktning av valpen, avmaskning och id-märkning, om navelbråck, testikelkontroll och bettet. Vilka sjukdomar man bör vaccinera för och hur ofta. Det är mycket att tänka på innan man faller pladask för en bedårande liten valp.

  • Erika Fredholm