18 feb 2015 12:45

18 feb 2015 12:46

Full snurr hos dansarna

Den iskalla vinden sveper över Bottensjöns is men i folkdansarnas stuga lockar den goda värmen och dragspelsmusiken.

Det är måndag kväll och då är det träning i folkdans och sällskapsdans. Roligare motion kan man väl knappast önska, tycker en dam som tar en paus i dansandet.

Karlsborgs folkdanslag har under den senaste tiden fått många nya medlemmar.

– Nästan varje gång vi samlas, kommer det någon ny och vill vara med, berättar folkdansarnas ordförande Susanne Gloor och tillägger:

– Det är verkligen roligt och vi behöver bli fler och föryngras. Visserligen har vi en del unga medlemmar, men de har så väldigt lite tid, när båda föräldrarna arbetar och allt ska hinnas med på kvällarna.

Många turer

Jan-Erik Gustafsson och Marianne Johansson, som har varit med i laget väldigt länge demonstrerar hur turerna i Pariserpolka går till. Det gäller att hålla ordning på steg och snurr och kavaljer- respektive dambyten i de sex olika turerna. Till Jane Petterssons dragspelsmusik kör gänget åtskilliga varv och så sitter det riktigt bra. Några härliga valsmelodier sätter snurr på paren på golvet.

Distriktsstämma

I början av mars ska Karlsborgs folkdanslag vara värd för Ungdomsringens distriktsstämma som kommer att hållas i Undenäsgården. 100-talet deltagare från tjugofem danslag kommer att delta, utspisas med mat och dryck samt underhållas av elva musiker på fiol och harpa. Flera av dem är riksspelemän.

– Det är mycket att stå i fram till dess, säger Susanne Gloor.

Karlsborgs folkdanslag startade redan 1943 och har under de dryga sjuttio åren glatt många Karlsborgare och besökare vid midsommar, bröllop och andra festligheter. De färgglada bygdedräkterna och folkmusiken inspirerar och är del i gamla trevliga traditioner.

Det är måndag kväll och då är det träning i folkdans och sällskapsdans. Roligare motion kan man väl knappast önska, tycker en dam som tar en paus i dansandet.

Karlsborgs folkdanslag har under den senaste tiden fått många nya medlemmar.

– Nästan varje gång vi samlas, kommer det någon ny och vill vara med, berättar folkdansarnas ordförande Susanne Gloor och tillägger:

– Det är verkligen roligt och vi behöver bli fler och föryngras. Visserligen har vi en del unga medlemmar, men de har så väldigt lite tid, när båda föräldrarna arbetar och allt ska hinnas med på kvällarna.

Många turer

Jan-Erik Gustafsson och Marianne Johansson, som har varit med i laget väldigt länge demonstrerar hur turerna i Pariserpolka går till. Det gäller att hålla ordning på steg och snurr och kavaljer- respektive dambyten i de sex olika turerna. Till Jane Petterssons dragspelsmusik kör gänget åtskilliga varv och så sitter det riktigt bra. Några härliga valsmelodier sätter snurr på paren på golvet.

Distriktsstämma

I början av mars ska Karlsborgs folkdanslag vara värd för Ungdomsringens distriktsstämma som kommer att hållas i Undenäsgården. 100-talet deltagare från tjugofem danslag kommer att delta, utspisas med mat och dryck samt underhållas av elva musiker på fiol och harpa. Flera av dem är riksspelemän.

– Det är mycket att stå i fram till dess, säger Susanne Gloor.

Karlsborgs folkdanslag startade redan 1943 och har under de dryga sjuttio åren glatt många Karlsborgare och besökare vid midsommar, bröllop och andra festligheter. De färgglada bygdedräkterna och folkmusiken inspirerar och är del i gamla trevliga traditioner.