01 mar 2015 19:48

01 mar 2015 19:48

Vad kan det vara värt tro?

UNDENÄS: Frimärkets dag

På frimärkets dag i lördags satt Jan Grönwall, ordförande i Karlsborgs Filatelistklubb, i Undenäsgården, och värderade frimärken och guldpengar.

Ett trettiotal intresserade droppade efterhand in och fick veta om deras samlingar kunde innehålla något som var värt att sälja eller behålla. Somliga fick rätt nedslående besked.

– Förstadagsbrev är Postens största inkomstkälla, sa Jan Grönwall.

Alltför många har sålts för att de ska ha samlarvärde. Bättre att använda frimärkena nu. På 70-talet ökade upplagan till tvåhundratusen. Gamla rabattmärken eller frimärken märkta Brev gäller för brev även i dag, fastän man köpt dem betydligt billigare för många år sen.

Tillgång och efterfrågan är det som styr samlarvärdet. Förfalskningar på frimärken som betingat höga priser finns det gott om och en erfaren filatelist ser oftast skillnad, på färg, glans, tandning och storlek. Vissa samlar även förfalskningar.

Jan Grönwall har flera tusen. Han har sitt arbete på Frimärkshuset Skandinavisk Filateli i Stockholm, men bor i Undenäs och pendlar.

Undenäs egen poststämpel

Karlslund hette orten tidigare och att man fick en egen poststämpel 1861, visar att det var en viktig bygd. 1898 fick man byta namn till Undenäs eftersom Örebro beslutat bygga en stadsdel som skulle heta Karlslund.

Inger Breman Larsson kom med ett album fyllt med gamla vykort som berättar bygdens historia. Hon har ärvt denna skatt i ord, bild och frimärkeshistoria. Då var posten vandrande. Den fanns i hemmet hos den som hade hand om stämpeln.

Ett trettiotal intresserade droppade efterhand in och fick veta om deras samlingar kunde innehålla något som var värt att sälja eller behålla. Somliga fick rätt nedslående besked.

– Förstadagsbrev är Postens största inkomstkälla, sa Jan Grönwall.

Alltför många har sålts för att de ska ha samlarvärde. Bättre att använda frimärkena nu. På 70-talet ökade upplagan till tvåhundratusen. Gamla rabattmärken eller frimärken märkta Brev gäller för brev även i dag, fastän man köpt dem betydligt billigare för många år sen.

Tillgång och efterfrågan är det som styr samlarvärdet. Förfalskningar på frimärken som betingat höga priser finns det gott om och en erfaren filatelist ser oftast skillnad, på färg, glans, tandning och storlek. Vissa samlar även förfalskningar.

Jan Grönwall har flera tusen. Han har sitt arbete på Frimärkshuset Skandinavisk Filateli i Stockholm, men bor i Undenäs och pendlar.

Undenäs egen poststämpel

Karlslund hette orten tidigare och att man fick en egen poststämpel 1861, visar att det var en viktig bygd. 1898 fick man byta namn till Undenäs eftersom Örebro beslutat bygga en stadsdel som skulle heta Karlslund.

Inger Breman Larsson kom med ett album fyllt med gamla vykort som berättar bygdens historia. Hon har ärvt denna skatt i ord, bild och frimärkeshistoria. Då var posten vandrande. Den fanns i hemmet hos den som hade hand om stämpeln.