09 mar 2015 13:35

09 mar 2015 13:35

Fiol och dans i Undenäs

UNDENÄS: Ungdomsringens distriktsstämma

Karlsborgs folkdanslag var under helgen värd för distriktsstämman för de föreningar som ingår i Västergötland, den gamla indelningen. Samvaron skedde i Undenäsgården.

Av de nitton gillen, hembygdsföreningar och folkdanslag som ingår i distriktet, var sjutton representerade vid stämman. De som hade längst att köra kom från Kinna.

Styrelsemöte

Dagen började med styrelsemöte i folkdansarnas stuga och på eftermiddagen öppnade distriktsstämman i Undenäsgården. Efter sedvanliga mötesförhandlingar underhölls deltagarna av Hackspettarna från Fridene.

De spelar många instrument, fiol, gitarr, sked, sjunger i stämmor och småpratar mellan numren. Hackspettarna var mycket uppskattade av publiken.

God mat o motion

Middagen avåts vid de vackert vårdekorerade borden och en god och riklig måltid kräver motion. Dansgolvet fylldes av dansanta par som neg och kutade runt i takt med den sprittande traditionella musiken. På scenen trakterades fyra nyckelharpor, fem fioler och två dragspel. Bland musikerna fanns Andrea Lätt, riksspeleman som bott i Tibro.

– Nu bor vi i Orsa på grund av att det spelas alltför lite Orsapolkor i Tibro, skrattade Iréne Johansson, Andreas mamma. Mor och dotter förnöjde med fioldueller att dansa till.

Innan det var dags för långväga gäster att köra tillbaka hem serverades kaffe.

– Det här är ett väldigt trevligt och välordnat arrangemang, mycket god mat, härlig musik och så oerhört roligt att träffa vänner och bekanta på detta sätt igen, sa Christina Backlund från Borås Hembygdsgille, där hon varit medlem i femtio år.

Av de nitton gillen, hembygdsföreningar och folkdanslag som ingår i distriktet, var sjutton representerade vid stämman. De som hade längst att köra kom från Kinna.

Styrelsemöte

Dagen började med styrelsemöte i folkdansarnas stuga och på eftermiddagen öppnade distriktsstämman i Undenäsgården. Efter sedvanliga mötesförhandlingar underhölls deltagarna av Hackspettarna från Fridene.

De spelar många instrument, fiol, gitarr, sked, sjunger i stämmor och småpratar mellan numren. Hackspettarna var mycket uppskattade av publiken.

God mat o motion

Middagen avåts vid de vackert vårdekorerade borden och en god och riklig måltid kräver motion. Dansgolvet fylldes av dansanta par som neg och kutade runt i takt med den sprittande traditionella musiken. På scenen trakterades fyra nyckelharpor, fem fioler och två dragspel. Bland musikerna fanns Andrea Lätt, riksspeleman som bott i Tibro.

– Nu bor vi i Orsa på grund av att det spelas alltför lite Orsapolkor i Tibro, skrattade Iréne Johansson, Andreas mamma. Mor och dotter förnöjde med fioldueller att dansa till.

Innan det var dags för långväga gäster att köra tillbaka hem serverades kaffe.

– Det här är ett väldigt trevligt och välordnat arrangemang, mycket god mat, härlig musik och så oerhört roligt att träffa vänner och bekanta på detta sätt igen, sa Christina Backlund från Borås Hembygdsgille, där hon varit medlem i femtio år.